top of page
Forfatterens bildeCat Office

Hva er kattepest og hvordan beskytter vi kattene våres mot dette?

Oppdatert: 13. jan. 2021



Sykdommer 

Hei igjen, Nå skal vi ta for oss sykdommer som ofte rammer husløse katter og spesielt hos katter som lever i kolonier. Fordi det er en del informasjon å gå igjennom og det er flere sykdommer som er viktig å vite hva er, blir nok dette delt på et par innlegg slik at vi kan lære mest mulig. Det er ikke det letteste tema å forklare eller forstå uten at man har en bakgrunn i biologi eller medisin eller har en spesiell interesse for slikt. Vi prøver å få det frem på en lett måte. Legger også med noen linker som anbefales å lese for å lære mer i dybden.  


Dere kan også se en lett oversikt over de mest vanlige sykdommene vi finner hos katter og linker videre til disse i linken under.




Kattepest også kjent som parvovirus eller FPV (Panleaukopeni-virus): 

Parvoviruset er et veldig smittsomt virus som smittes via luftsmitte og slimhinnekontakt. Når man blir smittet av viruset vil det spre seg i kroppen og infisere nye røde blodceller i benmargen og når disse blodcellene deler seg vil også viruset spre seg, den vil også angripe de hvite blodcellene og dette hemmer immunforsvaret til Katten. Viruset vil derfor bli ført med blodet og spre seg til alle vev i kroppen og cellene som befinner seg der kan lett bli infisert. Det er spesielt celler som befinner seg i tarm, lymfene, benmarg og fosterceller som lett blir påvirket hos katten. Derfor kan viruset overføres fra kattemor til fostrene via morkaken som gir næring til ungene. Viruset påvirker da utviklingen til kattungene i livmoren og kan hemme utviklingen av hjernen til kattungen slik at lillehjernen hos katten ikke blir fullt utviklet og dette påvirker spesielt koordinasjonsevnen i fremtiden om den i det hele tatt vil overleve fødselen sin. Yngre katter er også mer mottakelige for viruset enn litt eldre katter. Symptomene på Parvoviruset er vanskelig å oppdage


Jeg legger med en Video av Dr. Becker som forklarer hva FPV er og hva alt dette betyr på Engelsk.


Parvoviruset smitter via avføring men også direkte kontakt med andre infiserte dyr, men også infiserte objekter som har vært i kontakt med et smittet dyr. Viruset er ekstremt motstandsdyktig og vanskelig å bli kvitt og har utviklet en resistens mot flere desinfeksjonsmidler. Det blir derfor brukt desinfeksjonsmidler som inneholder hypokloritt og formalin for å kunne ta knekk på smittekilden. For katter som blir infisert av parvoviruset har ikke de beste sjansene for å overleve, men om katten klarer å overleve den første uken uten komplikasjoner har den en mulighet til å bli frisk igjen, men dette er ofte en lang prosess. Men har katten først overlevd Parvo så er den immun mot dette resten av livet. Katter som lever tett med andre katter slik som vi lærte om i innlegget husløse katter og kattekolonierhar en større sjanse for bli smittet av Parvoviruset, og er en smittet er det store sjanser for at hele kolonien eller hjemmet med flere katter er alt smittet.

Det finnes per i dag ingen kjente kurer for å kurere Parvoviruset når en katt først har blitt smittet, men det er masse forskning på det, og muligheten for at det har kommet en behandling har blitt snakket om. Se mer om dette på Potespor i Hjerte sine sider ved å trykke her: Suksessfull kattepest behandling. Jeg legger med en video under av Kitten lady, som jobber mye med husløse katter og kattunger i USA. Så ta en titt hvordan Hank klarte å komme seg igjennom FPV.




Jeg anbefaler å gå inn på Potespor i hjertet sine sider og lese om symptomene og dypere informasjon om FPV. https://www.potesporihjertet.no/single-post/2017/08/20/Parvovirus-kattepest



Men fortvil ikke, du kan beskytte katten din mot parvoviruset ved å vaksinere katten din. 

Derfor burde alle kattunger vaksineres når de er 8-12 uker og igjen re-vaksineres 3-4 uker senere for å få bygget opp en immunitet mot viruset. Katten må derfor vaksineres hvert år for at dette skal opprettholdes. Hos 70% av voksne katter som allerede har overlevd parvoviruset har det dannet seg antistoffer som gir de immunitet mot parvoviruset. men det er viktig å vite at innekatter ikke kan utvikle et naturlig immunitet mot dette viruset og burde også bli vaksinert mot parvoviruset fordi du som eier kan ta med deg smitten utenfra og inn til katten din. Allerede syke katter kan ikke vaksineres mot dette viruset. Så husk vaksinene og årlig kontroll så slipper dere å få katter som er smittet med Parvoviruset.  


Har du hatt en katt som har overlevd kattepest så gjerne fortell historien deres under i kommentarene eller om dere har mistet noen til FPV så la oss høre deres historie.



Ikke glem å signer og del oppropet for obligatorisk ID-merking i Norge!


 

Linker for å lære enda mer om Parvoviruset

Jeg legger med linker til litt forskjellige steder som handler om Parvoviruset. Om dere lurer på mer slik som symptomer, behandling osv så finner dere mer informasjon om det her. 





Definisjon på parvovirus: https://sml.snl.no/parvovirus




1 030 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page