Når det kommer til reproduksjon hos katter vet vi at de har en kjapp reproduksjon og kan starte veldig tidlig. I dag skal vi se litt nærmere på når en katt blir kjønnsmoden og hvordan dette påvirker dem. Jeg vet dette er et følsomt tema for mange, men jeg håper jeg kan nå frem til noen ved å skrive det på en litt annen måte en de fleste media oppslag gjør. Men husk at vi alle er mennesker. Dette er ikke skrevet for å skape drama og person angrep. Det viktigste er at kattene som nå lever får den hjelpen de trenger og det må alltid være fokuset vårt for å nå flere mennesker med annet syn enn oss.
Husk å signer og del oppropet i bildet under
For å fremme obligatorisk ID-merking på katt slik at vi kan minske den husløse kattebestanden i Norge.
Hva er egentlig forskjellen på Sterilisering og Kastrering?
For å gjøre ting litt lettere og oppklare litt rundt debatten om forskjell på kastrering og sterilisering så skriver jeg litt kort hva disse ordene egentlig betyr og hvordan de blir brukt litt feil nå til dags. Dette er bare så dere vet hva som skjer når dere kastrerer eller steriliserer kattene deres.
Sterilisering
Det største problemet med dette ordet er at ofte blir det brukt av folk (også veterinærer) på en litt feil måte. Sterilisering er ofte brukt som kastrering av hunnkatter. Men i definisjonen av ordet sterilisering er dette veldig feil.
Når en katt blir sterilisert så kutter man over sædleder hos hannkatter slik at sædcellene ikke kan ta reisen via penis og over til hunnkatten. Hos hunnkatter kuttes egglederen slik at eggene ikke kan komme over til livmoren til katten og bli befruktet.
Selv om dette hindre at katten din ikke vil bli drektig eller kan formere seg, så vil ikke dette hindre hormonene til katten å gå i brunst/parrings modus. Slik at atferden til katten vil ikke endres eller behovet for å parre seg synke. Sterilisering skjer sjeldent i Norge, så oftest blir katten din rett og slett kastrert når de bruker ordet sterilisert.
Kastrering
Ordet kastrering blir ofte brukt av veterinærer og andre mennesker som kastrering av hannkatt og ikke hunnkatt. Jeg tror at denne feilen har oppstått for å skille mellom inngrepet som skjer hos hunn- og hannkatter.
Kastrering betyr at man kirurgisk fjerner kjønnskjertlene slik som testiklene hos hannkatt og eggstokkene (og ofte livmor) hos hunnkatt. Når man kastrerer katten sin vil dette minske produksjonen av kjønnshormoner drastisk og behovet for å parre seg vil være minimal. Derfor vil ikke hunnkattene som blir kastrert komme inn i brunst/løpetid og vil slippe dette stresset.
Som dere ser er forskjellen derfor at kastrerer man katten sin blir det operert ut kjønnskjertler og de vil ikke komme inn i løpetid eller parings modus. Mens steriliserer man så vil man ikke fjerne noe, men hindre at eggcellene og sædcellene kommer dit de må for å danne avkom. Men sterilisering vil fremdeles behovet for paring være tilstede og hunnkattene vil komme inn i løpetid ofte. Derfor er det viktig som en katteier å vite hva som blir gjort hos veterinær spesielt når man kastrerer hunnkatten deres. Spør hva som blir tatt ut, slik at om bare eggstokkene er blitt fjernet og ikke livmoren. Så vet man dette til senere tid om noe skulle skje slik som symptomer på livmor kreft. Det er også viktig at vi som eier stiller spørsmål og graver litt hos veterinær, la de forklare hva de gjør og hvorfor, når dere er der. Ikke vær redd for å grave, dette er din katt og du har rett til å vite det.
Hannkatten
En hannkatt blir kjønnsmoden når han er rundt 6 -12 måneder gammel. Når hannkatten går inn i denne kjønnsmodnings fasen er behovet for å parre seg ekstremt stor og jo yngre hannkatten er jo større er behovet for dette. En ung hannkatt kan vandre ekstremt langt for å finne en hunnkatt å parre seg med, dette er grunnen til at det ofte er ukastrerte, unge hannkatter som blir borte og som oftest kommer inn til organisasjoner fordi man ikke klarer å finne eier når de ikke er ID-merket. Derfor er det ekstremt viktig å kastrere og ID-merke hannkatter for selv om de er innekatter er behovet så stort at de ofte finner en måte å komme seg ut på.
Det er ofte diskusjoner som tar for seg at man skal ikke ta fra hannkattene sin seksuelle status og glede. Ofte er det menn som er veldig i mot dette å fjerne testiklene til sin katter, noe jeg kan skjønne tanke gangen i, med tanke på at de også har testikler, å vil sikkert ikke at noen skal fjerne disse. Men nå skal vi prøve å endre den tanke gangen litt.
En Hannkatt som blir kastrert vil ikke miste sin status eller glede. De vil ofte bli mindre stresset og vil også slutte å markere over alt for å hinte til hunnkattene at de er der.
Tenk litt på det som at du er en tenåring og oppdager det motsatte kjønn for første gang på en mer seksuell måte. Du går konstant og tenker på å bli kjent med disse jentene og lillehjernen der nede styre det meste av hva storehjernen i hodet ditt tenker på. Hvor frustrerende var ikke den tiden for dere? Dette er litt som det katten går igjennom, bare at selve akten kanskje er litt mindre tilfredsstillende for de og de må kanskje vandre lange strekninger til fots for å få tak i det motsatte kjønn, for de har ikke mulighet til Tinder eller å gå ut på byen for å sjekke opp damene. Så med andre ord det krever mye energi og frustrasjon for en ukastrert katt å det fortjener de ikke. Men dette er ikke det verste med å ikke kastrere katten din. Hannkatter er veldig utsatt for sykdommer og skader. Ikke nok med at de ofte kan ende i sloss kamp med andre katter og lett kan bli skadet og infisert av alvorlige sykdommer som FIV, FeLV osv, men katter har også som vi skal se litt nærmere på i et annet innlegg i denne blogg serien sykdommer som chlamydia og herpes. En katt kan ikke som oss beskytte oss mot disse sykdommene og derfor er det vår oppgave som eier å hjelpe å redusere muligheten for at de blir smittet. Derfor vil kastrering av din hannkatt kunne minske sjansene for at katten din kan bli smittet og at den smitter andre, den vil bli mer rolig og tilfreds, å få et mer balansert liv. Og du vil fremdeles se de mannlige tegnene hos din katt, den vil ikke bli en hunnkatt selv om den ikke har innholdet i ballene sine.
Oki, nå over til det mer kompliserte kjønnet, hunnkatten.
Hunnkatten
Når det kommer til hunnkatter blir de kjønnsmoden mellom 7-10 måneders alder, men noen kan faktisk bli kjønnsmoden helt ned i 4-5 måneders aldrene. Dette fører til at hunnkatter som selv er bare kattungen kan få kattunger. Dette er ikke riktig, de er ikke ferdig utviklet fysisk eller psykisk til å ta vare på et sitt eget kull. Ofte er det store komplikasjoner under drektigheten som kan gi skade og påføre stor stress på både mor og ungene, men ofte kan det ende med en vanskelig fødsel og sette både mor og avkom i fare. Det er også stor risiko når unge katter blir drektige så er det ofte med egne søsken eller slektninger, noe som kan føre til mutasjoner og genetiske feil, som igjen kan føre til problemer, sykdommer, misdannelser osv. hos kattungene. Noe som jeg tror er viktig her som eier er å tenke på at et barn burde ikke få egne barn. Pluss at en katt ikke burde få sjansen til å formere seg med hvem som helst. Man ønsker jo ikke at de skal bli smittet, skadet eller bli utsatt for noe vondt. Å kontrollert avl er noe som man burde tenke på om man virkelig skal sette kattunger til verden, alt fra gentesting av arvelige sykdommer fordi opphavet til huskatten ofte er ukjent for oss. Men jeg vil virkelig anbefale å la katten slippe å få et kull, for stresset i seg selv er en stor påkjenning for de.
Har du hatt en hunnkatt i full løpetid, så vet du hvor slitsomt det er for deg selv å høre og se på. Men det er også utrolig slitsomt for pus, hun går konstant å skriker, hun er så kåt konstant og dette er ikke bare en dag med frustrasjon, men varer alt fra 4 til 8 dager og oppstår ca hver tredje uke, hele året rundt. Tenk på dette et lite øyeblikk, tenk den frustrasjonen og all den energien det tar å føle slikt intens behov som ikke blir møtt, jeg tror vi alle kan si at en slik frustrasjon går ut over veldig mye annet i livet vårt om det hadde skjedd med oss. Så fortjener ikke hunnkatten vår å slippe dette også?
Reproduksjon
Når det kommer til selve reproduksjons delen så vil ikke hunnkatten få eggløsning slik som oss kvinner har en gang i måneden. De trenger stimulering for å få eggløsning, med andre ord de trenger å fullføre akten, dette kan hunnkatten gjøre hver gang de har sex. Derfor er det slikt at en hunnkatt kan parre seg med flere hannkatter og et kull kan ha flere fedre fordi eggløsningen kommer etter hver paringen. Her tenker du sikkert. <<Hey hun får seg noe i hvertfall, det gleder kanskje den frustrerte hunnkatten litt>>. Men igjen så er jeg her for å knuse den drømmen. Hannkatter har ikke en helt vanlig penis, de er utstyrt med pigger på sin edle del slik at det gir en større ¨stimulering¨ av hunnkattens edle deler. Men dette kan umulig være behagelig for hunnkatten. Å viste du at hannkatter ofte kan ta sin vilje med hunnkatten uten å få lov av frøkna selv? Det er virkelig ikke noe jeg vil at mine puser må gå igjennom.
Katter har en kjapp reproduksjon og kan få opptil 6 kull i året, oftest vil husløse katter få rundt 3 kull i året og det er ofte rundt 1-10 avkom i ett kull. Du har sikkert sett disse bildene om to katter blir til 20 000 kattunger i løpet av 3 år (legger med bilde under). Dere tenker sikkert at dere er litt lei av å se slike bilder hele tiden, og må man dele det hele tiden?. Jeg vil svare på dette spørsmålet. Husløse kattebestanden øker hvert år, den har over doblet seg siden 2009. Det er mange ildsjeler som jobber med å redde disse kattene som har oppstått av menneskelig svikt. Men ingen ting vil funke om ikke vi som katteeiere tar ansvar for våre egne katter. Selv om du tenker at dine kull får et godt hjem, jeg tar godt vare på de, og det er bra for ei hunnkatt å få minst et kull, noe som er en gammel myte, som ikke virker som vil dø ut, selv om forskning viser at det er alt for stor negativ påkjenning for katten. Så er dette ingen garanti for at det ikke påvirker husløse kattebestanden eller at kattungene blir negativt påvirket selv. Man kan aldri 100% si at katten kommer til et godt for alltid hjem om man ikke beholder alle selv, man vet ikke om de blir dumpet, mishandlet eller rett og slett ikke blir kastrert og vaksinert, slik at de går rundt å parrer seg og er i fare for å bli smittet eller smitte andre, på samme tid øke populasjonen av husløse katter.
En innekatt som ikke er kastrert vil ha en så sterk motivasjon til å parer seg at de vil prøve å finne alle muligheter til å komme seg ut under løpetiden. Så selv om jeg vet at de fleste elsker kattene sine og ønsker bare å få flere fantastiske katter som den katten man elsker så høyt og man kan ikke akkurat si at ikke kattunger i seg selv er fantastiske og opplevelsen av å se et kull vokse opp er en fantastisk opplevelse. Men igjen så må man sette katten din først, man må tenke på avkommene og påvirkningene det kan påføre din katt. Jeg prøver ikke å tråkke på noen tær eller poter med å si dette, men vil bare prøve å få endre litt på tankegangene til folk. Jeg er ikke imot kattunger i seg selv og jeg skulle gjerne ha hatt et kull med mine to katter, men jeg vet hvor stor effekt dette har på katten, ikke bare frustrasjonen og stresset i løpetiden til Måne og den effekten det ville ha hatt på James. Men også fordi det er så mange kattunger og voksene katter som virkelig ikke har det bra der ute. Så ved å få disse vakre kattungene jeg ønsker meg, vil det føre til enda flere katter i Norge, å hadde jeg klart å gitt de fra meg ville jeg alltid ha lurt på hva som ville ha skjedd med de. Derfor har jeg heller bestemt meg for at når jeg en gang i fremtiden får mitt eget hus, skal jeg være fosterhjem for drektige kattemødre og hjelpe henne med sitt kull. På denne måten hjelper jeg de som trenger det, å jeg får gleden av å oppleve et kull med kattunger, men også å redde de fra en usikker fremtid. Det kan jo virkelig ikke bli bedre enn det.
Viktig oppdatering: Om du skal være uheldig og pus kommer seg ut under løpetiden og blir drektig, er det mulighet for å kastrere henne i en tidlig stadig av drektigheten og ved å gjøre dette tar man også abort på fostrene hun bærer.
Kattealliansen sitt innlegg som alle burde lese
Jeg håper også at alle kan ta en titt på innlegget til Kattealliansen ved å trykke på bildet under. Her forklarer Toni hvordan livet er for de som jobber i organisasjoner akkurat nå. For vi er nå i kattungesesongen og det fører til mye sorg for mennesker som står igjen med problemet uansvarlige katteeiere gjør. så les innlegget deres og del det der dere føler det kan gjøre en endring. Husk også å følg deres reise som organisasjon på Facebook siden deres her: Kattealliansen
Jeg digger denne kampanjen til FOD gården og Triana Iglesias så jeg anbefaler alle å ta en titt på denne siden. Dette hjelper å se kastrering og reproduksjon hos katt på en annen måte. Se kampanjen her: http://kampanje.fod.no
Linker om reproduksjon
Jeg sender med en del linker under så dere kan lære litt mer. Jeg sender også med noen video om Crash Course som tar for seg reproduksjon hos mennesker, men tenker det kan gi en liten kjapp innføring for dere. Å Hank er ganske morsom å se på, så det blir ikke kjedelig innføring i meiose og mitose.
Linker om reproduksjon
Store norske leksikon: Katt: https://snl.no/katt
Potespor i Hjerte: reproduksjon: https://www.potesporihjertet.no/fodsel
Forskning.no, sex i dyreverden:https://forskning.no/sex-dyreverden-partner/dette-visste-du-ikke-om-dyrenes-sexliv/335340
Cats.org.uk: https://www.cats.org.uk/pregnancy-and-kitten-care
The spruce pets: Cat mating 101: https://www.thesprucepets.com/cat-mating-and-reproduction-555437
Lett oversikt over reproduskjon hos katt og hund. http://www.ansci.wisc.edu/jjp1/ansci_repro/lec/lec_25_dog_cat/lec25out.htm
Norsk huskattforening om kastrering: http://www.norskhuskattforening.net/kastrering.htm
Crash course: reproduksjon hos kvinner og menn (mennesker ikke katter).
Hva er Meiose: https://youtu.be/qCLmR9-YY7o
Reproduksjon hos kvinner: https://youtu.be/RFDatCchpus
Reproduksjon hos menn: https://youtu.be/-XQcnO4iX_U
Reproduksjon systemet; sex: https://youtu.be/SUdAEGXLO-8
Comments