Vi støtter på ingen måter uetisk avl eller avl av huskatter. Men vi føler at informasjon om hva som skjer er viktig, spesielt for frivillige som jobber med husløse katter, men også for katteeiere til å forstå hva som har skjedd, og skjer hos en kattunge før den kommer til dem.
Kattens tidligere liv har også en stor påvirkning på hvordan katten blir når den blir stor og hvordan man kan gå frem når det kommer til uønsket atferd eller bare det å forstå din katt.
Så dagens tips:
Blir for nye og gamle katteeiere å få historien til din katt fra de som har fostret den opp før den kom til deg. Dette er lurt å ha om noe skal skje spesielt når det kommer til atferdsproblemer og løsninger.
Vi vil også takke Kattealliansen for at vi får lov til å dele deres bilder i dag. Kattealliansen har per dags dato over 15 kattunger som er født inne hos dem av husløse katter i Jørpeland. De er så langt over deres kapasitet for øyeblikket og kan trenge hjelp og støtte fra alle de kan få det av. Så gjerne gå inn og gi de litt kjærlighet og støtte på sosiale media, men også om dere har noen kroner eller donasjoner så trenger de virkelig dette nå for å få ting til å gå rundt.
Hunnkattens drektighet og fødsel:
I forrige blogginnlegg så vi på kattens seksuelle atferd, samt parring, så ønsker du å lære fra begynnelsen for ikke å gå glipp av noe kan du lese det forrige innlegget her: Kattens seksuelle atferd og parring.
Hunnkatten går normalt drektig rundt 63-65 dager, men her er det veldig store variasjoner alt fra 57 til 69 dager. Dette kan variere veldig innen for spesielle raser, men kan også variere ut i fra kullstørrelse og ytre stressfaktorer.
Ofte er de første tegnene man kan se:
Magen blir rundere og større
Pattene blir større og får en mørkere rosa farge
Kattemor vil i slutten av drektigheten vise tegn på ¨nesting¨ atferd, altså atferd som gjør klart for at kattungene kommer til verden. Dette er en vanlig atferd ute i det fri, men også for de domestiserte kattene vi har i vårt hjem.
En hunnkatt som skal føde er veldig utsatt under fødselen så hun må finne et trygt sted å føde. Hun vil ofte lete etter en trygg plass som er komfortabel og varmt samt i et stille område. Ofte fikser vi som eier gode og finne områder til pus og gjør i stand for henne, men dessverre er det ikke alltid at hun velger disse områdene og det er mange tilfeller hvor katten har født i senger, inne i klesskap osv. Det finnes også andre merkelige steder som vi som mennesker kanskje ikke helt forstår, men er kanskje mer logisk for katten som føder. Men gi de alltid en mulighet til å velge der de føler seg mest trygg og ikke ta det personlig om det ikke er stedet du har satt frem.
Det viktigste å tenke på er at en kattemor når hun skal føde og etter fødselen skal ha et rolig og trygt miljø. Har man barn eller andre dyr skal ikke disse være i samme rom som kattemor (om barnet er litt større og kan være stille og observere kan det gå bra, men tenk på katten først og heller sett opp et kamera hvor dere kan observere fødselen) Hun skal heller ikke være i områder med mye aktivitet slik som stuen eller kjøkkenet. Hun trenger ro og fred.
Prenatal og neonatal stress er noe som kan påvirke kattemor veldig og ha en negativ effekt på kattungene også. Prenatal Stress er stress under drektigheten, her er husløse katter som går ute veldig utsatt for konstant stress fordi de prøver å overleve livet ute, samt er drektig som er en stressfaktor i seg selv. Men også et urolig hjem inne kan føre til stress for kattemor.
Neonatal stress er stress etter kattemor har født. Dette kan føre til at hun ikke klarer å ta vare på kattungene pga stress, eller at stresset påvirker kattungene.
Nå er det ikke sånn at litt stress ikke er bra, slik som om man tar opp kattungene i korte perioder for å veie de og passe på at de har det bra, kan føre til at kattemor vasker kattungene mer og dette fører til at velferds hormoner øker hos kattungene og de blir mer rolige. Men det er en gylden middelvei her og man skal helst ikke ta for mye på de den første tiden.
Jeg kommer ikke til å gå igjennom så mye av dette her og nå, men er det et ønske å lære om stress samt de forskjellige periodene i et kattunges liv så skal jeg lage et innlegg om dette senere.
Vi kan se på Zira da hun kom inn hos Kattealliansen med en pels full av smertefulle floker, som ble barbert av og en rund mage med 4 kattunger i, at hun endelig har kommet inn til et hjem som kan gi henne ro og hjelp til å få kattungene sine. Dessverre klarte ikke den ene kattungen seg fordi det rett og slett er mye som kan skje under en kattefødsel.
Selve fødselen:
Når kattemor er klar for å føde vil hun ofte bli veldig urolig, vaske seg selv rundt pattene og bak ved vulva (hennes private områder). Men det er også individuelle forskjeller mellom kattene og hvordan de reagerer også ved fødselen.
Som oftest vil en katt fint klare fødselen alene uten menneskelig hjelp og ofte kan det være negativt å prøve å hjelpe fordi dette kan føre til mer stress for kattemor og noen tilfeller ødelegge forholdet mellom kattemor og ungene også.
Så det som er viktig å tenke på om man har en katt som skal føde er at vi skal observere og ikke fysisk hjelpe om man ikke mistenker at noe er galt og da må vi ofte få pus til veterinær. Det er derfor lurt å lagre alle nummere til sin veterinær, noen andre veterinærer i området om ikke din faste har mulighet til å ta inn en krisesituasjon, samt telefonnummeret til veterinærvakten. Det kan også være lurt å prate med veterinær på forhånd om når man burde bryte inn eller ikke. Det er også lurt å ha morsmelk erstatning for kattunger samt tåteflasker egent til de klart om noe skal skje. Det er viktig å ha alt dette klart om uhell skal inntreffe.
Jeg vil også anbefale å lese Evidensia sitt innlegg om fødselskomplikasjoner og keisersnitt hos katt i linken under for å være forberedt:
Videoen er tatt fra Canva pro.
De forskjellige stadiene av fødsel:
Første stadiet: Kroppen til kattemor forbereder seg på å føde og går inn i veer. Det er ikke ofte vi mennesker kan se disse tegnene, men livmoren begynner å trekke seg sammen og hun kan virke urolig og kan pese litt. Musklene i bekkenet og perineum begynner å slakkes litt for å gjøre klar fødselen. Det er her ofte kattemor begynner å gjøre i stand kattesengen eller det valgte området før hun slår seg ned.
Andre stadiet: Det er her sammentrekningene blir sterkere og hun begynner å presse kattungene ut. Hver kattunge kommer ut individuelt og er pakket inn i en sekk med fostervann. Denne sekken vil mor fjerne når kattungen er ute og hun vil rense kattungen, spesielt rundt munnen og nesen for å fjerne disse områdene for slim. Hun vil også bite over navlestrengen i dette stadiet (vil ikke kattemor fjerne fostervann sekken fra ungene må man bryte inn slik at kattungene kan puste, da må man bruke en ren og tørr klut som man forsiktig bryter sekken med og så må man vaske kattungens ansikt forsiktig)
Tredje fasen: Her vil kattungens morkake presses ut. Dette skjer vanligvis etter hver kattunge, selv om noen ganger to kattunger kan kommer raskt etter hverandre og deretter kommer begge morkakene ut sammen. Kattemor vil vanligvis spise morkaken noe som er naturlig ute i naturen fordi de ønsker å kvitte seg med bevisene som gjør at hun og kattungene er sårbare for predasjon. Dette vil også gi kattemor masse god næring som hun vil trenge de nærmeste dagene.
Etter fødselen kan hun fint male og det er greit å tilby henne noe god mat med masse næring og vann om hun ønsker.
Tiden mellom hver kattunge som blir født kan variere veldig, ofte kommer de med 10 til 60 minutter mellomrom. Har kattemor prøvd å føde i en time uten at kattungen kommer ut er det viktig å ringe veterinær fordi det kan hende kattungen sitter fast. Men det er heller ikke unormalt at det kommer kattunger etter noen timer. Har kattemor pressveer så ta kontakt med veterinær, er katten rolig trenger det ikke å bety at det er noen problemer selv om det tar lang tid mellom hver kattunge som kommer ut. Er man usikker så ring veterinær for å være sikker.
Viktig Informasjon:
Har din katt vært uheldig og blitt gravid tar dette veldig på kroppen hennes og etter hun har født er det ekstremt viktig å holde henne inne av ulike grunner. For det første kan det skje noe med henne og du sitter med ansvaret å fostre opp kattungene alene. Dette er krevende og kattungene kan ende opp med å ikke få det de trenger for å kunne overleve eller at de får atferdsproblemer i voksen alder, fordi vi som mennesker ikke kan erstatte det kattemor gir de. Men for det andre kan kattemor bli drektig igjen, mens hun allerede fostrer opp dette kullet. Dette er faktisk ikke forsvarlig kattehold og kattemor sin kropp vil tære på denne påkjenningen. Det er en grunn for at oppdrettere har regler på antall kull i året og antall kull per hunnkatt. Så en fin regel om uhellet skjer er at man ikke slipper ut kattemor før hun er kastrert.
Men dette er en regel som burde gjelde alle katter. Har man en katt skal den ikke ut før den er kastrert og ID-merket.
En god og forsvarlig katteeier kastrerer og ID-merker kattene sine!
Jeg anbefaler også at om du sitter med en drektig katt og trenger å lære enda mer om dette og hva man må gjøre, så gå å les på linkene under fra Potespor i Hjertet. Disse har lang erfaring med husløse katter og ofte er disse drektige og føder hos dem. De har derfor laget et ganske detaljert innlegg som er verdt å lese. Hjelp de og andre organisasjoner ved å kastrere og ID-merke dine katter, samt gjerne doner det kattene dine ikke bruker. Så er du oppdretter som ikke har mange kull og sitter med morsmelk erstatning eller mat til kattunger eller kattemor så trenger ofte organisasjoner mye av dette samt generelt alt annet. Legger også med en link til 10 måter til hvordan du kan hjelpe husløse katter i en hektisk hverdag.
Samt lurt å lese dette innlegget om oppfostring for å være forberedt.
Fødsel live:
Om man ønsker å se en kattefødsel kan man gjøre det her. Er ikke alt her jeg ville ha anbefalt spesielt ikke med husløse katter, men legger med så dere kan se prosessen for de som ønsker det:
Comments