top of page
Forfatterens bildeCat Office

Julen med katt i hus!

Oppdatert: 19. nov.

Nå begynner julen å nærme seg med stormskritt så i dag skal vi se litt nærmere på hva vi som eiere må tenke litt ekstra på fremover.


Før vi begynner med julens farer for katt, så er dette bare noe vi som katteeiere må ha i bakhodet og være litt ekstra forsiktig med. Det betyr ikke at julen med katt ikke burde være gøy både for oss og katten, men for at vi skal gjøre det så sikkert som mulig og at dere slipper veterinær besøk i jula. Men husk dere kjenner deres katt best og dette er generelt hos katt. Så dere må selvfølgelig se det an om hva som behøves å gjøres.


Julekonkurranse med stor giveaway!!

Cat office har nå en stor giveaway på våre sosiale media akkurat nå og vi trekker vinneren på selve julaften! Dette vil du ikke gå glipp av!


Alt du trenger å gjøre er å følge oss på enten facebook eller instagram eller begge deler, samt like og legge igjen en emoji i kommentarfeltet på en eller begge sidene.


Ønsker du å delta så gjerne ta en titt på linkene under:





Juletreet

Det grønne glittrende treet i stuen er noe de fleste av oss elsker, men for katten så er alle trær ment å klatre i og dette er en helt naturlig atferd for pus. Så dette med juletre er veldig viktig om man har det.


Ved ekte juletre så har man noen ekstra farer slik som granbar nåler som kan falle på gulvet og katten leker og spiser dette. Disse nålene er spisse og kan gjøre store skader på fordøyelses systemet og ofte er det det som veterinærer opererer ut i løpet av julen. Det andre man må tenke på med ekte juletre er at juletreevannet er giftig for dyr og katten er ikke et unntak. Ofte ser man på kattesider at folk sier at de blir ikke forgiftet ute så det er ikke noe problem, men et tre står ikke i vann, de har røtter i bakken og det blir ikke helt det samme. Så har man ekte juletre så vær veldig flink til å hindre katten til å komme til foten av treet og vannet. Samt passer godt på granbar på gulvet.


Det lureste er faktisk å investere i et plasttre slik at farene over kan bli hindret.


Men selv om man har et plastikk tree eller ekte, så er det noen deler man må tenke på. Det å sikre treet slik at det ikke faller over og skader katten eller noen andre er viktig. Noen sikrer den i veggen, gardinstanga, med klorestativ støtter eller andre kreative måter slik at det ikke faller over.

Man må også tenke på at juletre lys er ofte gøy å tygge på og katten kan få støt eller føre til større skader. De kan også sette seg fast og få panikk. Så greit å tenke litt på at juletre lysene skal være godt sikret i treet og minst muligheter for a pus kan henge seg fast.


Når det kommer til juletre pynt så har jeg en regel, ikke heng ting som kan bli ødelagt i treet, heller ikke ting som kan knuses eller ødelegges av pus. Faller treet over og man har mange glasskuler så er det ikke gøy for noen.


Mange katter tygger på juletrepynt og ofte så elsker vi glitter å stas i denne tiden. Man oppdager ofte ikke dette før man ser at julebæsjen er full av glitter. Vær obs og se etter, for det kan skape en del problemer annet enn en glitrende avføring.


Så ha gjerne et juletre, men tenk over fra katten vårs perspektiv. Jeg har selv et tree som jeg pynter med snøkrystaller med glitter og girlander og julelys. men jeg setter alltid treet på kjøkkenet når jeg ikke er i stuen med kattene. Da vet jeg de ikke har tilgang til treet og kan skade seg på det.


Ønsker dere å få enda flere tips og råd ang juletre så legger jeg med en video under dere burde se.


Julepynt er det viktig å tenke på kan det knuses eller spises så burde det ikke stå der kattene får lett tilgang til dette, samt at det burde være under observasjon rundt pus.


Julelys er en stor fare i jula, ikke bare for pus, men også for husbrann. Så aldri gå fra et levende lys. Elektriske lys finnes det nå et stort utvalg av og kan virkelig anbefales. Dette kan ta vekk faren for at pus skal være borti flammene og ta fyr eller at lysene velter og det blir brann.


Julepakker og pakkebånd er noe jeg ikke får advart nok om. Min katt Måne elsker plastbånd og det å pakke inn julegaver er noe av det gøyeste hun vet. Jeg var så påpasselig med at hun ikke skulle spise det, men bare leke med de. Men selv om jeg trodde jeg hadde alt under kontroll kastet hun opp en stor ball med rødt julebånd. Vi var ekstremt heldig at det ikke førte til indre skader for plastbånd er utrolig skarpe og kan gjøre store skader. Så nå er det forbudt å komme inn i vårt hjem med plast julebånd og alle pakkene som går under treet blir dette fjernet for å være sikker. Så vil man bruke bånd og har en katt som elsker å tygge på plast så bruk tøybånd eller rett og slett ikke bruk bånd. Det som også er viktig og passe på er teipen på pakkene.


Lysslynger eller lysnett kan være farlig for pus og selv om det som oftest går greit har det forekommet alvorlige skader på katter ved at de har satt seg fast, blitt hengt i lysnetting, fått dødelig elektrisk støt osv. Så det er noe vi må tenke litt på.




Julematen

Julematen som vi spiser er ikke for kattene våres og mye av julematen er også giftig for katter. Vi skal se litt nærmere på noen av farene, men sjekk gjerne linkene under for flere mat farer.


Det som er viktig å tenke på om kattene våres spiser noe er å ta med innholdsfortegnelsen på maten pus har fått i seg om mulig slik at veterinær kan vite alvorlighet graden av inntaket og kan gi riktig behandling/vurdering av situasjonen.


Vi tar for oss noen i dag, men husk menneske mat er ikke kattemat så annet en rent kjøtt og noen typer grønnsaker skal ikke dyret ha. Krydder og oljer/smør må heller ikke brukes på maten til pus. Så enten lag egen julemat hjemme til pus selv eller kjøp noe godt mat tilegnet katter.


Hvis vi ser på norsk julemat er det mye fet mat som kan gi kattene våres mageproblemer og smerter som kan føre til veterinærbesøk. I alvorlige tilfeller kan dette føre til betennelse i bukspyttkjertelen.


Sjokolade er det mer av i jula og sjokolade inneholder teobromin som er giftig for katt og hund. Jo mørkere sjokoladen jo farligere er det.

Symptomene på sjokolade forgiftning er

- Oppkast

- Diaré

- Økt tørste

- Skjelvinger og ustøhet

- Hyperventelering

- Feber

- Arytmier

- Kramper

- Kollaps


Disse symptomene forekomme alt fra 2 til 12 timer etter inntak. Ta alltid kontakt med veterinær om du ser katten din spiser sjokolade.


Druer og rosiner: kan gi akutt nyresvikt hos katt så greit å holde dette unna. Det er usikkert for veterinærer hvilket stoff som forårsaker dette og det betyr at de ikke finnes en sikker ikke-giftig dose for rosiner og druer. Så greit å holde dette helt unna pus.


Bein: Bein fra fjærkre og andre bearbeidet kjøtt kan være skummelt fordi det kan sette seg fast i svelget eller splintres når de blir spist. Mange tenker at kalkun eller kylling bein går bra fordi katten naturlig fanger fugler. Men det er alikevel en stor risko ved å gi dette og man må også tenke på at varmer man bein ved koking eller steking vil bein bli sprøe og kan lett splintre opp og gjøre store skader i svelget og fordøyelsesystemt.


Løk og hvitløk: en huske regel er at ALL LØK er giftig for katt og de skal ikke ha dette. Løk inneholder et stoff som skader de røde blodcellene og katten kan bli anemisk. Symptomer på forgiftning kan oppstå noen timer etter inntaket, men kan også ha en forsinket effekt til flere dager etter inntak og da kan det være for sent for pus. Symptomer som:

- Oppkast

- Diaré

- Økt mengde spytt og sikkel

- Økt hjertefrekvens

- Bleke eller gule munnslimhinner

- Kramper

- Kollaps


Gjærdeig: gjær frigjør alkohol og gasser. Så inntak av rå deig kan føre til alkoholforgiftning hos katten våres, men også magedilatasjon med risiko for utvikling av magedreining. Symptomer er

- Brekninger

- Oppkast

- Magesmerter

- Oppblåst buk

- Svakhet

- Kollaps




Julevasken

Vi fant litt ut at vi kanskje vasker litt på en gammelsdags måte med vaskebøtte. Men er nok ikke bare oss så vi tar det med her også. Det er viktig at vi passer på bøtta med vaske vann så ikke kattene hopper i bøtta og søler varmt vann over alt og på seg selv. Det er også viktig å ikke bruke vaskemidler som er giftig eller ubehagelig for katter. Det å vaske ned hele huset med sitrus kan føre til ubehag hos katten fordi de ikke liker lukten av sitrus. Bruker man salmiakk eller klor kan det føre til uønsket urinering eller markering i hjemmet. Så bruk trygge vaskeprodukter som ikke gir kattene ubehag, det er kattene våres veldig takknemlig for.


Eteriske oljer

Vi fikk også spørsmål om eteriske oljer og skaden dette kan føre til for pus. jeg legger med en link til felleskatalogen hvor de tar for seg noen av oljene og symptomer på forgiftning. Eteriske oljer veterinærkatalogen, men også les dette innlegget her: Essential Oil and Liquid Potpourri Poisoning in Cats.


Husk at duftlys og luft fukter med oljer også har eteriske oljer i seg.



Juleblomster


Dette har jeg allerede skrevet et innlegg om som du kan lese her: Juleblomster

Her vil dere også finne linker til felleskatalogen og ASPCA som har kjempe fine oversikter over alle planter og ikke bare julens planter.




Katten er ikke Julegave

Dyr generelt er ikke egnet som gaver til andre personer uten at dette er avtalt og planlagt på forhånd. Når det kommer til katter er det ikke bare bare å ha en katt og noen ting må man tenke på om du vurdere å gi en katt i gave er:

  • Er ikke sikkert den personen som får katten ønsker seg en katt eller har mulighet til å gi den det de trenger både velferdsmessig, men også økonomisk.

  • Det koster mellom 15 000 og 18 000 for å ha en katt i året og dette er om alt går bra og ikke sykdom eller skader oppstår.

  • Tenker du at en du kjenner som nettopp har mistet katten sin fortjener å få en ny en derfor kjøper vi en katt til jul er dette ofte en dårlig ide. Ofte har ikke personen fått sørget nok over sin tapte venn og det er en grunn til at de ikke har skaffet en pus selv.

  • Det å kjøpe katt til andre går man ofte bare ut i fra utseende og ikke kjemien mellom katten og eieren. Det båndet er veldig viktig å kjenne på før man får seg katt for ofte er det pus som velger oss og da går det ofte bedre enn når vi velger katten ut i fra utseende eller farge.

  • Ønsker du å kjøpe katt til barnet ditt i julegave, så tenk litt over hvor mye stress det er i julen og det å få en kattunge inn i all julestyret kan være enormt mye stress. så vurder gjerne å få den litt før jul eller etter slik at pus kan få litt mer ro til å bli kjent med sitt nye hjem og familie på en bra måte. Men husk også at du som foreldre er ansvarlig for dyret selv om du gir det til dine barn og at man aldri skal kjøpe katt eller andre dyr impulsivt. Dette er et stort valg man må tenke seg godt om først.




Nyttårsaften

Jeg legger også med en link til et innlegg om nyttårsaften og hvordan dere kan trene på å gjøre dagen mindre stressende for pus, men også med hjelpemidler til selve dagen. men huks at dette er en prosess så det å begynne tidlig er viktig.





Jeg tror nå vi har gått igjennom de viktigste tingene å tenke på før julen med katt i hus. Kommer dere på noe mere som dere selv har opplevd eller ønsker å få et blogginnlegg med litt mer informasjon om noe så gjerne ta kontakt med meg på sosiale media.


Om dere ønsker poster vi en del tips og triks på sosiale media og ønsker dere å holde dere oppdatert på nye innlegg kan dere også følge oss på e-post listen.





Jeg legger med litt linker til andre juleblogg innlegg som dere kanskje vil like.






Kos dere masse nå før jul og gi kattene deres en kos fra meg.


Mvh Trine

1 536 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page