FLUTD står for Feline Lower Urinary Tract Disease og er ikke en sykdom selv, men beskriver alle problemer med urinblæren og urinveiene hos katt. Det vil komme innlegg som går mer i dybden om de mest vanlige urinveisproblemene hos katt denne måneden (januar 2023). Når de blir lagt ut legger vi også med linker i dette innlegget direkte til disse.
Det er rundt 10% av alle katter som sliter med urinveiene sine på ulike måter. Det er noen sykdommer som går igjen. ⅔ av alle FLUTD pasienter har noe som heter Feline Idiopathic Cystitis (FIC), men ellers er det andre problemer som urinveisinfeksjoner (UVI). Krystaller eller steiner i urinen og urinstopp samt mange andre årsaker.
Om man ikke behandler FLUTD kan dette i mange tilfeller føre til andre problemer som nyresvikt, andre organsvikt samt i noen tilfeller død. Derfor er det viktig at vi lærer oss symptomer, årsaker og hvordan vi best kan forebygge at dette skjer.
Jeg vil skrive en disclamer her; jeg er ikke utdannet veterinær og dette er bare et hjelpemiddel til informasjon om urinveisproblemer. Ved endring i atferd eller at det oppstår symptomer på FLUTD skal alltid veterinær kontaktes for råd og hjelp. Det er alltid bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite. Så nå, la oss gå over til å lære om FLUTD.
Symptomer på FLUTD:
Vanskelig å tisse
Tisser oftere
Smertefull urinering
Blod i urinen
Tisser utenfor dokassen
Hyperslikking ved nedre mage og kjønnsorganer.
Atferdsendringer slik som uønsket urinering, irritasjon og aggresjon. All endring i kjent atferd kan være tegn på ubehag, smerte eller sykdom.
Katten drikker ofte mer og går ofte frem og tilbake på do.
Symptomer på de ulike urinveisproblemer hos katt kan ha like symptomer, men forskjellige diagnoser og behandlinger. Symptomene kan også variere fra pus til pus og vi må huske at ingen katter er like. Dette er en generell liste over de vanligste symptomene.
Årsaker som kan påvirke FLUTD:
Overvekt
Mangel på aktivitet
Stress
Feil mat
For lite væskeinntak
Begge kjønn, men hannkatter er mer utsatt for urinstopp pga smalere urinrør.
Middelaldrende katter, men UVI er sett mer hos eldre katter.
Innekatter fordi det er større sjanse for lite aktivitet og derfor overvekt.
Kastrerte katter ofte pga overvekt og lite aktivitet fordi metabolismen går ned ved kastrering, men også pga mindre markering og gjennomstrømning av blæren. Kan hende det også er noen andre fysiologiske årsaker, men har funnet lite om dette. Men ukastrerte katter kan også få FLUTD så ingen unnskyldninger for å ikke kastrere.
Katter som holder blæra og heller tisser mye på en gang enn flere små ganger om dagen er også mer utsatt.
Vi må også huske at andre fysiske årsaker også kan føre til problemer i urinveiene og blæren til kattene våres. Slik som FIV, FeLV, Diabetes, høyt stoffskifte, nyreproblemer og infeksjoner, er bare noen sykdommer som kan påvirke urinveiene og noe man må ta i betraktning når pus blir syk.
De mest vanlig urinveisproblemer kattene kan få:
FIC (Feline Idiopathic Cystitis):
Dette er den vanligste formen av urinproblemer hos katt og dessverre er det ofte ikke noen tydelige underliggende årsaker som man kan finne ved FIC. Det er noen abnormaliteter som er vanlig å se hos katter med FIC og som kan bidra til sykdommen. Det kan ofte være stress basert og endringer i kosthold, vanninntaket og miljøet kan hjelpe pus, men eier må være klar over at dette kan være gjentagende episoder med urin problemer.
Les mer om FIC i et eget innlegg her: Feline Idiopathic Cystitis
Utrolithiasis som er Krystaller i blære og urinen:
Krystaller i urinen kan komme alt fra små grums (sand) i blæren som kan danne små krystaller som igjen kan danne større steiner. Urolithiasis utgjør rundt 10-15% av tilfellene av FLUTD pasienter. Det finnes to krystaller som er mest vanlig hos kattene våres.
Struvitt krystaller; altså magnesiummammoniumfosfat er de mest vanlige krystallene hos katt og ofte opp til 80-90% av tilfellene er det dette vi finner. Disse kan forebygges og reduseres med riktig mat og øke vanninntaket over tid.
Kalsiumoksalat også kjent som Calcium Oxalate som ikke er mulig å reversere om det har blitt større steiner men kan forebygges med riktig mat. I noen tilfeller må katten operere ut disse streinene om de har blitt for store.
Les mer om krystaller i urinen i innlegget her: Krystaller i urinen
Urinstopp:
Urinstopp kan komme av ulike årsaker og forskjellige diagnoser av urinveisproblemer. Det er oftest hannkatter som får urinstopp pga at de har et smalere urinrør som lettere kan tette seg. Enten kan det komme av krystall dannelser som vi gikk kjapt igjennom over, her kan krystallene danne steiner som setter seg fast eller blokkerer urinrøret slik at katten ikke får tisset. I noen tilfeller kan det komme små dråper, men ikke normal mengde urin. Hannkatter kan også få urinstopp pga spasmer i musklene i urinrøret. Dette er noe vi går igjennom litt i FIC innlegget også. Dette er ekstremt smertefullt og alvorlig. Ser du katten din gå frem og tilbake på do, du finner i noen tilfeller små dråper med urin på gulvet og at den også mjaue en del pga smertene. Så må pus inn til veterinær fort. Urinstopp er en av de mest akutte urinveisproblemene kattene våres kan få og her gjelder hvert minutt som oftest. Ved for sen hjelp kan katten utvikle forskjellige organstopp og i mange tilfeller kan de død ved for sen hjelp.
Du kan lese mer om urinstopp i innlegget som kommer om krystaller i urinen og FIC.
Urinveisinfeksjon (UVI):
Er når det er en bakteriell infeksjon i urinblæren og urinveiene til pus. Det er ganske lett å finne ut eller utelukke ved å ta en dyrking av urinen hos veterinær. Det er viktig at vi har en urin som er så ren som mulig. UVI er ikke så vanlig hos katt, men eldre katter er mer utsatt for urinveisinfeksjoner enn yngre katter og står ofte for ca 5-15% av FLUTD pasienter. Det er viktig å sjekke om det er underliggende årsaker til at denne infeksjonen oppstår for den kan komme av andre sykdommer. Spesielt om det er gjentagende UVI.
Les mer om UVI hos katt her: UVI
Det finnes også andre årsaker til FLUTD slik som medfødte defekter i urinveiene som kan gi problemer og selv om det er uvanlig kan det også være svulst/kreft eller andre alvorlige problemer. Sant at andre sykdommer og infeksjoner kan påvirke blæren og urinveiene også.
Hva gjør vi når vi ser tegn til FLUTD:
Første steget er å ta kontakt med veterinær så fort som mulig. De vil ta en urinprøve og gjerne en blodprøve av katten din for å utelukke at det ikke er noe underliggende, samtidig som de kan få sjekket urinen via urinsticks som viser om det er blod, proteiner, sukker, Leukocytter osv i urinen. De sjekker også konsentrasjonen av urinen for dette kan fortelle oss om katten har konsentrert eller utvannet urin som igjen kan gi en bit i puslespillet som må settes sammen. Ofte lager veterinærene slides som de titter på i et mikroskop for å se om det er tegn til krystaller, bakterier eller lignende. Om det gir tegn på at det muligens er en bakteriell infeksjon vil de sette urinen til dyrking for å se hva slags bakterier og hvilken antibiotika som eventuelt kan brukes.
Om alle disse prøvene ikke gir en diagnose og ser fine ut eller har mindre avvik, er det viktig å gå videre i utredelsen om problemet vedvarer. Ofte kan man da ta røntgen av urinveiene og blæra for å se etter steiner og krystaller, eller om det er noe som blokkerer i urinveiene. Man kan også ta røntgen med kontrast for å få en bedre oversikt over steiner i blæren. Ofte må man ta ultralyd også for å bekrefte dette men også se om det er noe unormalt i urinblæren slik som fortykkede vegger eller mistanke om svulst.
Man kan i tillegg gjøre tiltak hjemme som å gi mer væske, våtfôr og spesial fôr for din katt. Det er også lurt å sjekke om man kan finne måter å redusere stress i hjemmet på og legge til rette for pus, slik som flere dokasser, flere vannskåler osv. I mange tilfeller kan man som eier være for nær problemet til å finne årsaker til stress som pus opplever og da kan det være lurt å få hjelp av en atferdskonsulent for katt til å hjelpe dere. Dere er hjertelig velkommen til å ta kontakt med meg om dere trenger hjelp til å legge tilrette og redusere stresset hos din katt/katter: Book time
Om dere ønsker å lese mer om laboratorie dele av dette så gjerne ta et titt på dette innlegget fra Vestmar Dyreklinikk: https://www.dyrehelse.no/tjenester/laboratorium/
Noe som er viktig for oss som har fått en katt med FLUTD er at i 50% av tilfellene får katten tilbakefall innen et år etter påbegynt behandling, derfor er det viktig å se etter tegnene på FLUTD, få behandlig og oppfølging av veterinær.
Dette er ikke på noen måter vår skyld om vi har gjort alt for å legge tilrette for pus, men er noe vi må være bevisst på og følge opp nøye.
Ønsker du å lære mer?
Gjerne følg oss på sosiale media og gjerne meld dere på mail listen under for vi kommer som sagt til å poste alt du trenger å vite om kattens urinveier, doatferd, dokasse og kattesand tips. Det kommer innlegg på Facebook og instagram, men også innlegg på bloggen i hele januar 2023 som dere ikke vil gå glipp av. Dette gjør vi for å legge fokus på katten og det å lære katteeiere mer om urinveier, doatferd, atferdsproblemer som uønsket urinering og markering. Som igjen er informasjon som kan hjelpe katten din få et bedre liv med eller uten urinveisproblemer.
Om det er flere tema dere ønsker vi skal ta opp i 2023 så gjerne send oss en pm på sosiale media eller en mail på kontakt@catoffice.no så skal vi sette det på lista vår.
Følg oss i linkene under
Mvh Trine fra Cat Office.
Comments