top of page
Forfatterens bildeCat Office

Hva er en rasekatt og 10 ting man burde se etter når man ønsker å kjøper en.

Det var tema vi tok opp på Kattecafé live og her kommer en kort oppsummering om rasekatt, oppdrett og hva du som eier må se etter når du kjøper en rasekatt.


Har du ikke fått sett Kattecafé live sendingen vår kan dere gjøre det på facebook siden på Kattepodden eller se videoen under.


Jeg vil også si TUSEN TAKK til Eva Dahl Eide som stilte opp både på sendingen og hjalp meg med bilder og informasjon til dette innlegget.

Eva er selv oppdretter av Norsk Skogkatt og har vært det i 15år. Hun er en svært dyreglade person og har hatt katt i hele sitt voksne liv. Hun er leder i Norsk skogkattring og leder i NORAK (Norges eldste og største katteklubb underlagt NRR), Eva har før sittet i styret til NRR. Eva er meget opptatt av at avl av katt skal gjøres i ordnet former, dvs at oppdrettere må være medlem av katteklubb og følge dens regel ved salg. Dette gjelder også formidlingen av huskatter.


Gjerne sjekk ut siden til Eva og hennes fantastiske katter i linken under:



Så nå over til blogginnlegget




En av Eva sine rasekatter av rasen Norsk Skogkatt

Hva er en rasekatt

En rasekatt er en katt med godkjent stamtavle og som er planlagt avlet frem av en registrert oppdretter. Oppdretter må være medlem av et av de godkjente forbundene vi har.


En huskatt derimot er for å si det enkelt, alle andre katter. Det kan være ulike raser mixet, huskatt foreldre, mix av huskatt og rasekatt, rasekatt uten at de er registrert og fått stamtavler. For eks er en mix av Norsk Skogkatt og Maine Coon en huskatt.



Måne og James er stolte huskatter som er både ID-merket og Kastrerte.


Hva er en god oppdretter og hva burde du se etter før du velger oppdretter å kjøpe fra.



1. Godkjent oppdretter:

Alle godkjente oppdrettere må være medlem av et katteforbund. Det er forbundene som godkjenner kull og lager stamtavler på kattungene. De ulike forbundene har noen ulike regler og lover som medlemmene må overholde for at kull skal godkjennes. Dette kan for eks være ulike helsetester av avlsdyrene, krav til hva kattungene skal ha med av papirer etc når de flytter.


I Norge er NRR det klart største forbundet med. NRR er igjen underlagt FIFe som er en Internasjonal organisasjon og dette sikrer at medlemmer av NRR har mye av de samme reglene og ikke minst har de samme rasekatt standardene som alle andre underlagt FIFe å forholde seg til. For å være oppdretter i NRR må man først melde

seg inn i en katteklubb underlagt NRR. Disse er spredd geografisk rundt i Norge, men man kan selv velge hvor man vil være medlem. Gjennom klubben søker man om stamnavn og får registret avlsdyrene man har.


Vi har også noen andre organisasjoner/klubber som TICA, IDP, CFA. Planlegger man bli oppdretter bør man sette seg inn i ulikhetene mellom disse og NRR og velge den man føler passer best.


Dyrevernloven paragraf 25 ligger i bånn som en grunnpilar. Den sikrer deg at det ikke blir avlet på katter med genetiske feil, som for eks «rasen» scottish fold. Denne «rasen» er ikke godkjent i for eks FIFe/NRR da den gir defekter i skjellet etc som ikke er bra for kattens helse.




2. Er oppdretter engasjert?

En oppdretter er ofte stolt og engasjert i jobben de gjør og rasen de er oppdretter for. De setter seg mye inn i selve rasen, rasekatt miljøet, kattenes helse og velferd. Det finnes også kurs via både NRR og Pawpeds som lærer en oppdretter hva som må til for å bli en god oppdretter som er lurt å ta.


Ser man etter en seriøs oppdretter så hør rundt i miljøet, hør om de har disse kursene, men det viktigste er hvor lidenskapelig er de for kattene sine og hvor mye de bryr seg. Gjerne spør andre kjøpere av kattunger fra samme oppdrett, dette er en god kilde spesielt om det er problemer i oppdrettet eller om folk er kjempe fornøyde både med katten og oppfølging før og etter kjøp.


En oppdretter skal stille deg godt med spørsmål om livet du kan gi kattene de selger og vurdere om du passer til å ha feks denne rasen og den individuelle kattene de har. Det å invitere deg hjem til å se hvordan kattene bor og hvordan de har det er også viktig for da ser du hvordan de har det og kan se hvordan oppdrettet er, men oppdretter blir også kjent med dere.


De skal også gi deg grundig informasjon om rasen, men også informasjon om akkurat den katten du kjøper, slik at du som eier kan legge til rette for akkurat denne katten og dens behov.


En god oppdretter svarer ofte godt på spørsmål både før kjøp og etter kjøp fordi de bryr seg om kattene de har solgt.





3. Genetisk testing og sjekking for medfødte feil:

Man må teste for genetiske feil før man avler videre på en katt. Det varierer mellom raser på hva man burde teste og hva de er mer utsatt for. NRR har tester man må ta, men det er mange oppdretter som tar andre tester også for å være sikker på at man avler sunne linjer videre. Disse testene vil avgjøre hvem man kan avle videre på slik at man ikke avler på katter som er født med helseutfordringer, men også passe på at innavls raten er ekstrem lav.


bilde for oppmerksomhet

4. Sosialisering av kattungene:

En god oppretter gir god sosialisering hos kattungene. Dette betyr at de håndterer kattungene og passer på at de får møte andre mennesker (voksne og barn) og dyr, men også det å takle nye miljøer og utfordringer. En god oppdretter stimulerer og aktiviserer kattungene slik at de lettere skal bli trygge på ny eier og takle et nytt miljø som kommer med et nytt hjem. En oppdretter har et enormt ansvar for de første månedene som er ekstremt viktig for hvordan kattungene vil bli og hvordan de vil takle livet i fremtiden. En oppdretter må ha kjærlighet til det de gjør og passe på at kattungene får en god start på livet.



5. Hvilken stamtavle har katten din:

Det er oppdretter som bestemmer hvilken individer som blir avlet på og hvem som kan kjøpe kattunger. Det finnes også tre forskjellige stamtavler noe som kjøpere burde være bevist på og det er en grunn til at oppdretter velger ulike stamtavler, så kjøper du en katt med stamtavle 2 og 3 burde man følge disse og kastrere katten.


Stamtavle 1: kan gå videre i avl

Stamtavle 2: kan ikke avles med.

Stamtavle 3: Som har noen lyter som feks haleknekk eller en testikkel osv.


Slik skal en stamtavle se ut:



6. Helseattester og pass:

Når katten bli 9 eller 10 uker skal kattungen ha en helsesjekk hos veterinær hvor de også får sin første vaksine og blir id-merket slik at de kan bli registrert via feks NRR og få stamtavlen sin. Kattungene får også ormekur gjennom sin tid hos oppdretter.


Skal kattungen flytte til utlandet så må man også gi rabiesvaksinen og skaffe pass. Dette må man passe nøye på som oppdretter.


Når katten er rundt 13-14 uker gamle skal de inn til andregangs vaksine før de får lov til å flytte. Når de er inne for denne vaksinen får de også en ny helsesjekk slik at man vet at alt er bra før den flytter og man får med en fersk helseattest.


Mange selger kattunger tidligere enn dette, men flere og flere velger å holde kattungene til de er rundt 13-14 uker gamle. men det er ikke lov å selge kattunger som er yngre enn 12 uker.


Helseattest

Helsebok fra veterinær
Katte passport

7. Pris på kattungene:

Mange oppdrettere av en raseklubb har bestemt seg å legg seg likt på pris slik at alle kattene blir solgt til samme pris. Men det er ikke en fasit på pris på katter så mange setter sine egne priser. Det er ikke uvanlig at oppdretter setter en høyere pris på katter som skal benyttes i avl (stamtavle 1) enn de som ikke skal benyttes i avl (stamtavle 2).


Men husk at det er mange som ser at det er et marked for å tjene på å avle katter, men som ikke gjør det de burde når det kommer til valg av katter som kan avles på, kattunger og helsen deres slik som vaksiner, ormekur, helsesjekk og gi med stamtavle. Dette er en stor kostnad i et oppdrett og de som ikke setter kattenes velferd og helse først hopper ofte over disse stegene slik at fortjenesten blir høyere. Så husk å vær kritisk på dette, for støtter vi disse svindlerne og viser at det er et marked for å tjene mellom 10 til 25 000 for en katt uten stamtavle og helseattester, samt at det er masse avl og ingen vurdering av foreldrene til kattungene før avl. Så støtter vi rett og slett en katte avlsstasjon og legger penger rett i lomma til de som driver med dette, samtidig som vi viser at det er et marked de lett kan svindle oss på som tilslutt går utover mange katters liv og livskvalitet. En seriøs og god oppdretter gjør ikke dette for å tjene masse penger, de gjør det fordi de elsker rasen sin og gjør alt de kan for at katten skal få det beste livet de kan.



8. Antall kattunger per hunnkatt:

Mange useriøse oppdrettere avler masse på de kattene som gir pene kattunger som selger. Men en hunnkatt skal ikke ha mange kull i løpet av et år, hun skal heller ikke være en kattunge selv når hun får sitt første kull. Derfor er det viktig for oppdrettere å heller ha et større oppdrett hvor de har katter på fôr ( kattene bor hos andre, men har kontrakt på at de kan få et eller noen få kull via oppdretter), slik at ikke de sliter ut kattemor. Det å bli og gå drektig er en stor påkjenning på kroppen til katten og det samme er det å føde og fostre opp kattungene sine. Rasekatt Forbundene har sine regler og NRR har at en katt kan få 3 kull på to år slik at det ikke blir for mye.


Så gjerne hør med oppdretter hvor mange kull kattemor har hatt og litt generelt om oppdrettet.




9. Rasekatt utstillinger:

Rasekatt utstillinger er en fantastisk mulighet til å bli kjent i miljøet og finne andre som er like engasjerte, men også for å få kontakter og mulig match med andre oppdrettere som kan gi gode gener videre i ditt oppdrett. Og for å bli bedre kjent med rettningslinjer og hva dommere ser etter. Så er man en seriøs oppdretter er man ofte aktiv på utstillinger for å vise stolt frem sine katter, men også skape gode kontakter.


Så er du på utkikk etter en rasekatt og selvfølgelig når korona tiden er over, så gå gjerne på katteutstillinger hvor du kan se og spørre deg rundt og finne noen du får god kontakt med slik at du kan få all informasjon du kan om rasen du ønsker deg.




bildet er tatt fra pixabay for oppmerksomhet

10. Vær kritisk:

Ofte så gir magefølelsen oss en god indikator om noe ikke stemmer. Så stol litt mer på deg selv om du føler noe ikke stemmer.


Gjør grundig undersøkelser før du velger å få deg katt, alt fra selv å søke opp rasen man ønsker for å se om det passer deg og din livsstil, for selv om du synes en rase ser fantastisk ut er det ikke alltid det er en god match for deg og ditt liv. Som feks burde man ikke skaffe seg en Bengal katt om man bor i en liten leilighet og skal ha innekatt, samt jobber 10timer om dagen, det er å be om atferdsproblemer hos denne rasen. Jeg har selv kjempe lyst på Bengal og om jeg skulle ha hatt en ny hund elsker jeg rasen Husky, men ingen av disse passer til min livsituasjon og jeg kan ikke gi de et optimal liv de fortjener. Dette er noe som er viktig å tenke på når man skal skaffe deg katt.

Hva kan du gi katten din?


Meld deg inn på kattegrupper og spesielt rasen du ønsker deg, hør med andre som har rasen om hvordan det er å ha denne type katt.


Prøv så godt det kan gjøres å se kattungen før du bestemmer deg slik at du kan se hvilket miljø den lever i og om kjemien mellom deg og pus er der. Det er viktig å lære om katt før man skaffer seg katt. Man skal aldri kjøpe katter på impulskjøp det er et valg som du må ta ansvar for, ofte 20+ år frem i tid, dette trengs å planlegges.


Du har også lov å spørre masse spørsmål til oppdretter, veterinær og atferdskonsulenter slik at du får gode svar, men også finne ut om dette er en oppdretter man kan stole på.



Ved kjøp av huskatter

Selv om dette innlegget er laget for at du som kjøper av rasekatt skal vite litt hva du burde se etter og forlange, så tar jeg kort med litt om huskatter også fordi vi ser at mange huskatter blir solgt for enorme summer. Vi er enig om at alle dyr burde koste penger slik at vi kan minske impulsive ¨ kjøp ¨ av kattunger, men det sier ikke at vi mener du skal kjøpe en huskatt til 5000-10000 kr om de ikke har gått igjennom grundige tester, vaksiner, id-merking, kastrering, de burde komme med full helsepakke og kattunge pakker.

Det en selger av huskatter burde gjøre om uhellet inntreffer er å gi enten ta en symbolsk sum og en kontrakt, eller selge katten for det som det koster å gi vaksiner, ormekur, id-merking og kastrering samt en helseattest fra veterinær. Man skal ikke tjene masse penger på huskatt avl (eller avl generelt) og skjer det uhell så tar man ansvar å passer på at ny eier har alt de trenger av informasjon og de tingene nevnt over, samt at de som kjøper katten er skikkelige mennesker og at du som selger vet at kattene er i gode hender og blir kastrert, id-merket og får veterinær hjelp når det er behov samt alt annet en katt trenger.


Husk også at det er mulighet til å adoptere og hvor man får med alt av helsepakke, id-merking og kastrering til en god pris og man i tillegg kan hjelpe en husløs katt til et nytt liv.


Måne og James



Litt kort til slutt


Vi fikk også spørsmål om hvordan man kan velge en god veterinær og hva man som katteeier burde se etter. Jeg legger derfor med linken til et innlegg under som kan hjelpe dere litt på veien med å utelukke gode og dårlige veterinære. Skal dere velge ny veterinærklinikk så er det noen ting som er lurt å se etter når man velger, samt mye mer som kan hjelpe deg på veien.


Håper dere også ønsker å følge oss på sosiale media for å holde dere oppdatert og gjerne send inn tema som dere ønsker vi skal ta opp både på bloggen og på fremtidige Kattecafé live sendinger via Kattepodden


Cat Office



Takk for at du tok deg til å lese innlegget vårt og jeg håper dere alle får en fantastisk 17 Mai selv om omstendighetene er litt rare dette året også.


Mvh Trine, Måne og James




2 376 visninger0 kommentarer

Kommentare


bottom of page