Husk at dere kan lese oversikts innlegget over virus sykdommer hos katt i linken under
Feline Infektiøs Peritonitt (FIP)
Feline Infektiøs Peritonitt (FIP) er ofte kjent som bukhinnebetennelse hos katt. I dette innlegget skal vi se litt nærmere på hvorfor dette er så fryktet og hvordan vi best kan hindre at våre katter blir smittet og lære mer om hva FIP egentlig er.
Jeg vil gjerne takke alle sammen som kommer med informasjon slik at vi kan gjøre innleggene bedre. I dag fikk jeg tilbakemelding om at jeg hadde misforstått litt og har derfor sett litt dypere på linkene de sendte meg og spurt litt rundt. Derfor har jeg oppdatert informasjonen om FIP under.
Heldigvis er ikke FIP en vanlig sykdom i Norge, men den kan oppstå. Det som er veldig spesielt er at Coronaviruset er et vanlig virus som katter ofte blir smittet av, men som regel så skaper dette ingen problemer for katten, kanskje den får litt diare og blir litt slapp, men dette går over ganske fort. FIP oppstår først når det skjer en mutasjon av Coronaviruset inne i cellene til katten og dette fører til en farlig endring i virusets RNA som fører til FIP (et feline coronavirus som har gått igjennom en mutasjon). Med andre ord Coronaviruset er veldig smittsomt, men selve mutasjonen som skjer av coronaviruset (FIP) er individuelt og smitter ikke fra katt til katt. Det har skjedd hvor flere katter i en koloni eller hjem med flere katter har fått utbrudd av FIP på flere enn en individ, men ofte viser prøvene at det er forskjellige mutasjoner av viruset og derfor ikke en sammenheng med smitte, men at kattene mest sannsynlig ikke lever i et optimalt miljø slik at immunforsvaret deres er lavt. Det er her feil informasjonen ofte oppstår at FIP er smittsomt og ikke det originale coronaviruset som katten er smittet av.
Om vi ser på Coronaviruset før mutasjon vil den da være veldig smittsomt, både via avføring og dråpesmitte. Viruset har også en lang levetid og kan derfor overleve i flere uker i området som er blitt infisert. Derfor er det lett for å spre seg i en koloni eller et hjem med mange katter.
Selv om coronaviruset er veldig smittsomt mellom katter som lever sammen, er den vanligste overføringen av corona fra kattemor til sine unger. Fordi kattunger har et mer utsatt immunsystem er de veldig mottakelig når de er rundt 5 til 8 uker gamle. Grunnen til dette er at kattungenes immunsystem blir forsterket gjennom kattemoren morsmelk. Når kattungene begynner å spise vanlig føde vil deres immunsystem styrke seg selv og ikke ved hjelp av mor. De kan i denne overgangen være litt mer utsatt for smitte.
Når katten først utvikler FIP fører dette til at de hvite blodlegemene blir infisert og blir fraktet rundt i kroppen av disse. Hvite blodceller er en viktig del av kattens immunsystem og fører antistoffer rundt i kroppen. Når disse er infisert av det muterte viruset fører de viruset rundt i kroppen til katten til de stedene som allerede er utsatt for skade eller svakheter. Derfor fører dette til at viruset kommer frem til steder som er mottakelige for infeksjon og det kan oppstå store betennelser i kroppen, i stedet for å bygge opp immunforsvaret og lege cellene. Som oftest rammer det magen, hjernen og nyrene til kattene. FIP rammer ofte unge katter under to år og når kattene har blitt 10 år og oppover.
Det finnes to typer av FIP
FIP deles inn i to typer, selv om begge gir feber, nedsatt appetitt og vektap og slapphet. Er det fremdeles vesentlige forskjeller.
Våt FIP:Kan være vanskelig å oppdage i begynnelsen og den rammer oftes yngre katter. Katter med våt FIP vil få en oppfylling av veske i brystet eller/og i bukhulen. Dette kommer av at det muterte viruset FIP har skadet blodårene og dermed lekker det veske ut til vevet. Katter som har utviklet våt FIP vil ofte få en raskere og tungere pust i begynnelsen og etterhvert vil vesken samle seg opp og katten blir ofte rund rundt magen, selv om den går ned i vekt og er mager. Dette er den mest smertefulle typen av FIP.
Tørr FIP: er når skadene ikke er så alvorlig som i våt FIP. Denne typen rammer ofte forskjellige organer. Derfor er det litt vanskelig å vite akkurat hva slags symptomer man må se etter fordi dette varierer utifra hvilket organ som blir rammet. Dette er den typen som oftest kommer mer sakte og vanskelig å oppdage. Katten mister appetitten og går ned i vekt og ofte har de feber som kommer og går. Ofte kan dyret få diaré og bli svak. men det kan også føre til andre betennelser og faktisk påvirke det sentrale nervesystemet til katten.
Fordi Coronaviruset utvikles sakte kan det ta lang tid før man oppdager at katten er smittet. Som oftest har katten skjult sine smerter fordi det er det den gjør i naturen som en mesopredator. det vil si at den både er et byttedyr og et rovdyr. Noe som gjør at det å vise smerter og skader ofte ender med at andre dyr ser deres svakhet og kan lettere drepe de. Det er derfor vanskeligere for oss eier å se at noe er galt spesielt i slike tilfeller som en sakte utviklende virus som dette, før det har gått alt for langt. Selv om det beste valget er å avlive katter med FIP så er det jo det beste for katten å slippe de værste stadiene av denne sykdommen.
Jeg vil anbefale å gå inn her på ABCD Cat Vets og se på bilder av katter med FIP. Dette er ikke pene bilder, bare så dere er advart: FIP ABCD
Hvordan kan man beskytte katten sin mot FIP?
Det finnes ingen behandlinger for FIP i dag i Norge (les mer om behandling i utlandet), noe som gjør at utfallet er å miste sin bestevenn. Det er også en vanskelig sykdom å beskytte katten din mot. Testene som man kan ta for å sjekke om pus har FIP er også vanskelig, fordi man kan ha den vanlige formen for Coronaviruset og ikke den muterte versjonen som gir FIP. Så selv om testen kommer tilbake positivt for Coronaviruset betyr det ikke at den har FIP. Men kommer testen tilbake negativ så har man en katt uten Coronaviruset og da vil den heller ikke utvikle FIP om den ikke blir smittet.
For å kunne forebygge mot dette viruset er det viktig å ha et bra miljø katten bor i med god hygiene og ventilasjon. Man burde heller ikke ha mange katter i et hjem slik at om det skal skje så spres det ikke til resten av flokken. Det viktigste du kan gjøre som katteeier når det kommer til disse sykdommene vi har gått igjennom slik som FIV, FeLV, FPV og FIP er å gi katten et godt kosthold og følge opp med årlige vaksiner. Katter med lavt immunforsvar er ofte de som blir smittet og derfor er et styrket immunsystem det beste for å overvinne smitte. Det å beskytte katten deres mot stress, angst og depresjoner vil også hjelpe immunsystemet til pus. Kronisk stress vil føre til nedsatt immunsystem og gjør de også mer mottakelig for smitte og andre sykdommer.
Så for å oppsummere litt, så gi katten årskontroll, vaksiner, godt kosthold og bra hygiene. Beskyttelse mot stress og negative påkjenninger kan hjelpe katten å styrke immunsystemet eller lettere oppdage når noe er galt med pus.
Det finnes en vaksine på markede i utlandet, men denne har en minimal eller ingen effekt og blir derfor ikke anbefalt.
Historien om Mittns
Mittns and Kittns var født 30.03-2016 og kom til en fantastisk familie da de var 14 uker gamle. Etter en liten stund kunne eier se at Mittns var litt mindre enn Kittns og hadde øremidd. Behandlingen av øremiddet tok mye lenger tid en vanlig og veterinær ga beskjed at dette var vanlig hos noen katter. Eieren syntes Mittns stoppet å vokse i forhold til sin søster og begynte å veie henne for å være sikker. Etter en stund gikk turen tilbake til veterinær og de forklarte at øremiddet var der fremdeles og at hun klødde og var nå mye mindre enn sin søster. De var bekymret for henne og veterinær renset ørene hennes godt og de fikk ta henne med hjem. I løpet av en uke gikk helsen til Mittens drastisk nedover. Hun spiste fortsatt og avføringen var helt fin, men sov hele dagen og var slapp. De fikk ny time hos veterinær og da de fant en klump i magen hennes og tok røntgen, veterinær trodde det var et fremmed objekt eller kreft i magen eller tarmen. De fikk da time hos kirurg og operasjonen var vellykket. De fant ut at det som var harde var en betent del av tarmen hennes, de antok at hun hadde svelget noe som hadde skrapet tarmveggen og ført til betennelse. De fikk henne med hjem igjen. Hun var sulten hele tiden og de tok dette som et godt tegn, hun hadde litt diaré etter operasjonen, noe som skulle være normalt. Avføringen ble normal igjen, men hun var fremdeles slapp og gikk mer ned i vekt. Hun var nå veldig tynn og eierene var fremdeles bekymret for henne. Etter to dager var de tilbake hos veterinær og de sendte inn en biopsi av delen av tarmen hennes til laboratorium for testing. Det var da resultatet kom tilbake at de fikk vite at hun hadde FIP. De brukte helgen til å gi henne all kos, omsorg og kjærlighet de kunne. hun fikk spise alt hun kunne og fikk gjøre hva hun elsket å gjøre. På mandag fikk Mittns sovne inn. Hun skulle slippe å gå igjennom mer smerter og en sykdom som ikke kunne behandles. Eierne til Mittns gjorde det som var det beste for henne fordi de elsket henne og søsteren. Det ble et tomrom etter Mittns, men heldigvis har ikke Kittns vist noe tegn til FIP, og lever fremdeles sammen med familien og er en rar men lykkelig pus som elsker tur i bånd og har en frosk som bor ved huset deres hun alltid må si hei til. Tusen takk til Lorena Brandas for at du delte denne rørende historien med oss.
Har du opplevd FIP selv så vil vi gjerne høre din historie. For å vise at dere som har opplevd dette ikke er alene om sorgen.
OPPDATERING: ang behandling i utlandet: ikke kommet til Norge enda.
Les mer om dette i forsknings artiklen her: FIP og bli gjerne medlem av FIP Worriers på facebook for mer informasjon. Tusen takk til Simens katter for oppdatert informasjon.
Vi minner på å signere og dele oppropet til Dyrebeskyttelsen m/flere. Vi har fremtid 28. November til å få inn alle signaturer vi kan. Så signer og del med alle du kjenner.
Linker om FIP
Potespor i Hjertet:https://www.potesporihjertet.no/single-post/2017/08/24/FIP
ABCD cats vets:http://www.abcdcatsvets.org/wp-content/uploads/2015/09/NO_FIP_Felin_infeksio_peritonitt.pdf
Nye linker ang smitte av FIP:
Comments