Husk at dere kan lese oversikts innlegget over virus sykdommer hos katt i linken under
FeLV (Feline Leukemivirus)
FeLV er noe som heter et retrovirus som kan gi immunsvikt, anemi eller forårsake laukemi og andre krefttyper hos katter. Dette er et virus som er i familie med FIV og det smittes kun mellom katter. FeLV er en av de sykdommene som er fryktet hos en hver katteeier eller organisasjon som jobber med husløse katter. Selv om sykdommen ikke oppstår så ofte i Norge lenger, så eksisterer den og er vanskelig å oppdage før katten allerede er veldig syk og vil bli påvirket av viruset resten av dens liv.
Det finnes tre forskjellige typer av FeLV og en katt kan bli infisert med en eller alle typer av viruset.
FeLV-A: Alle leukemi-katter har FeLV-A. Dette bryter ned immunsystemet til katten og gjør dem mer mottakelige for andre sykdommer og smitte.
FeLV-B: Rammer omkring halvparten av de infiserte og gir tumorer og andre unormale vevsutvekster.
FeLV-C: Rammer bare ca. 1% av de infiserte og gir alvorlig anemi.
Når det kommer til smitte skjer dette ofte via spytt, avføring, nesesekret, via melk fra mor til avkommet. Dette vil si at smitten av FeLV skjer via kontakt med andre katter som allerede er smittet, dette kan komme av vasking og vennlig kontakt mellom to katter, bruk av samme dokasse, og selvfølgelig gjennom bitt.
I store katte grupper eller kolonier vil derfor det være en stor sjanse for at kattene blir smittet enten som bærere av viruset eller utvikle sykdom som følgende av viruset. Det er svært få katter som har klart å danne et antigen mot dette viruset og derfor ikke bli dårlig.
Hos en hunnkatt med FeVL vil drektigheten oftest føre til at ungene enten dør i fosterstadiet, er dødfødte eller dør etter kort stund fordi de er infisert og den lille kroppen deres ikke tåler denne påkjenningen. Unge katter er også mer mottakelig for å bli infisert av andre katter, for med aldrende kan kattene bli mer og mer motstandsdyktige om de er gradvis eksponert til viruset.
Det finnes to stadier av FeLV.
Den primære viremi er et tidlig stadiet hvor katten klarer selv å bekjempe viruset og hindre videre utvikling.
Den sekundære viremi er den fasen hvor katten vil bli preget av vedvarende infeksjoner i benmarg og annet vev. Når katten har utviklet den sekundære viremi er det irreversibel noe som betyr at katten må leve med dette resten av sitt liv.
Det finnes ingen bestemt behandling for FeLV på dette stadiet, men man må alltid behandle katten når den får infeksjoner eller blir syk. Det finnes i følge AniCura en vaksine mot FeLV, men at denne ikke blir anbefalt fordi det medfører bivirkninger som økt risiko for å utvikle uvanlige svulstsykdommer. Pluss at kattunger vil ha en redusert effekt av vaksinen. Vaksinen er ikke vanlig i Norge og din veterinær må bestille det fra utlandet. Ta en grundig prat med din veterinær ang vaksinen og hva de vil anbefale deg og kan vise til forskning bak disse vaksinene og deres bivirkning. Slik at man ikke påfører katten mer skade ved å gi en vaksine som har høy bivirkning og stor risiko. Da er det bedre å beskytte katten mot mulighet for å bli smittet av viruset.
Det er derfor litt vanskelig å leve med en katt med FeLV pga smitte og helsen deres. Men om man legger til rette for katten kan en katt leve et godt liv og bli en god kompis til oss mennesker, men man må nøye overvåke kattens helse og varsle veterinær så kjapt man ser en endring i kattens helse eller atferd. En FeLV-katt må holdes innendørs og bo alene uten andre dyr og helst uten små barn. Dette er for at ikke smitten skal spre seg til andre katter, men også for å beskytte katten mot patogener, altså ting som kan gjøre katten syk. Katten trenger ofte oppfølging av veterinær og må minst på to kontroller i året for å sjekke øyne, tannkjøtt, huden, lymfeknutene, vekten og blodprøver.
Historien om Petter
Petter er en katt som har rørt mitt hjerte personlig for en lengre tid nå, å jeg har til og med tårer i øynene når jeg skriver dette. Petter er en voksen kar som er antatt å være rundt 11år gammel. Han har engang kommet fra et hjem, men har levd de siste 8 årene på gata alene. Han har både FeLV og FIV, men ikke nok med det har han også utviklet Diabetes slik som meg selv og takket være Potespor i Hjertet har han fått en sjanse i livet. Hadde jeg ikke hatt mine to katter nå, hadde jeg gitt han et hjem hos meg, for det er virkelig noe med denne karen. Pga hans tilstand så har han nok ikke mange år igjen og jeg håper så inderlig at det er en god sjel der ute som vil gi han sitt for alltid hjem snart, slik at han kan leve de årene med et menneske som kan gi han all den kjærligheten han fortjener. Petter bor nå hos Tina som driver Potespor i Hjertet i Trondheim området. Så ser du dette innlegget og ser den Petter jeg og Tina ser, og du har ikke en katt eller andre dyr i ditt liv for øyeblikket så ta kontakt med Potespor i hjertet og fortell om deg selv og hvorfor du vil adoptere denne vakre sjelen. Les mer om Petter ved å trykke på bildet over.
Har du en katt med FeLV?
Om du har en katt med FeLV, så vil vi gjerne høre historien til din katt og hvordan det er å bo med katten. kanskje vi kan oppmuntre andre å gjøre det samme.
Ønsker du å gi en katt med spesielle behov et godt hjem og tenker at FeLV-katt er noe for deg, så les litt mer om denne sykdommen. Jeg legger med noen linker under for de som vil lære enda mer. Se gjerne på Potespor i Hjerte sine sider om dere ønsker informasjon på Norsk.
Jeg minner igjen på signer og del oppropet under!
Linker som omhandler FeLV
Potespor i Hjertet: https://www.potesporihjertet.no/single-post/2017/08/22/FeLV
Definisjon på retroviruset: https://sml.snl.no/retrovirus
European Advisory Board on Cat Diseases: http://www.abcdcatsvets.org/wp-content/uploads/2015/09/NO_FeLV_Infeksjon_med_felint_leukemivirus.pdf
Healthy pets med veterinær karen Becker https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2011/09/06/feline-immunodeficiency-virus-and-feline-leukemia-virus.aspx
Feline Leukemia virus vaccination: https://vcahospitals.com/know-your-pet/feline-leukemia-virus-vaccination
Cornell University FeLV: https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/cornell-feline-health-center/health-information/feline-health-topics/feline-leukemia-virus
Litt forsknings forsøk på vaksiner mot FeLV. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3433334/
Comments