Som vi pratet om i innlegget om generelt urinveisproblemer hos katter som går under begrepet FLUTD (feline lower urinary tract disease), så er Feline idiopathic cystitis den mest vanlige formen av urinveisproblemer hos kattene våres og i ⅔ av FLUTD er det diagnosen FIC kattene får.
Men hva er egentlig FIC? Det er det vanskeligste spørsmålet å svare på fordi selv om mange forskjellige sykdommer kan påvirke urinveiene er dette en diagnose uten noen klare underliggende årsaker.
Om man ser på krystaller i urinen kan man diagnosere dette og finne ut hva slags krystaller og behandle samt forebygge dette, er det urinveisinfeksjon kan man se etter bakteriell vekst og få antibiotika kur. Men med FIC er det ofte enten flere underliggende årsaker eller ingen klare årsaker til hvorfor kattene våres sliter med å urinere. Man kan visst sammenligne det litt med Interstitiell cystitt hos mennesker som gir smerter i underlivet og blæren. Det fører til at mennesker med denne diagnosen har en trang til å tisse hele tiden og sliter med å få dette til.
Så når katten din får diagnosen FIC er det ofte etter en utelukkings fase av andre urinveisproblemer som katter kan få. Det er viktig å undersøke for andre problemer i urinveiene fordi man kan overse noe som lett kan fikses slik som urinveisinfeksjon eller behandles på andre måter enn FIC. Det kan også være farlig å hoppe rett til konklusjonen med at det er FIC for de andre problemene kan utvikle seg og kan føre til store problemer og smerter for pus.
Selv om FIC er en sykdom med ukjente årsaker er det noen abnormaliteter man kan finne hos katter med FIC som kan bidra til sykdommen. Vi må huske at selv om det ikke er klare årsaker til problemet er det like smertefullt for pus.
Disclamer: jeg er ikke utdannet veterinær og dette er bare et hjelpemiddel til informasjon om urinveisproblemer. Ved endring i atferd eller at det oppstår symptomer på FLUTD skal alltid veterinær kontaktes for råd og hjelp. Det er alltid bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite.
Vi ser litt på noen mulige årsaker til FIC:
Defekt blæreslimhinne: Blæreveggen til pus er beskyttet av et slimlag satt sammen av glykosaminoglykaner også kjent som GAG. Disse er ekstremt viktig fordi de beskytter cellene som er i blæreveggen mot urinen som har en høy konsentrasjon av mange stoffer som kan irritere disse cellene. I noen tilfeller av FIC kan det se ut til at dette GAG-laget er defekt og dette kan føre til skader på de underliggende cellene i veggen, noe som igjen kan føre til sårdannelse, irritasjoner eller betennelse.
Nevrogen betennelse: Dette betyr at nervene i blæreveggen kan overstimuleres. Det kan komme av irritasjon av blæreslimhinnen eller noen ganger fra signaler fra hjernen, noe som ofte er en respons på stress. Når disse nervene blir stimulert frigis det nevrotransmittere (altså nervesignaler) som kan forverre betennelsen lokalt og øke smertene.
Stress: Det er mye forskning på at stress spiller en stor rolle på FIC. Vi må huske at katter er byttedyr i tillegg til jeger derfor skjuler de smerter, ubehag og stress utrolig bra. Så selv om vi tror katten vår har det som plommen i egget, kan det være underliggende stressfaktorer som kan spille inn. Alt fra umøtte behov til ytre faktorer slik som andre katter i hjemmet eller utenfor huset. Det kan være så mye som påvirker katten og kan føre til stress. Som de fleste vet er at stress over lenger tid fører til et nedsatt immunforsvar slik at andre problemer oppstår når stress har blitt en kronisk tilstand.
Unormale stressresponser: Hos noen katter med FIC er det vist at noen katter har en unormal respons på stress. Hos en frisk katt som blir stresset, frigjøres det to typer hormoner fra binyrene. Stress induserer normalt frigjøring av både katekolaminer altså adrenalin og noradrenalin, men også kortisol. Men hos katter med FIC har det en tendens til å ha høyere katekolamin konsentrasjoner noe som fører til at kroppen ikke reagerer på en normal måte og igjen kan ha en effekt på feks blæreslimhinnen som er i blæreveggen.
Spasmer i urinrøret hos hannkatter: Hannkatter har et lenger urinrør enn hunnkatter og kan slite med spasmer i urinrøret som kan forårsake urinstopp. Dette kan være en livstruende tilstand og er det noen tegn på at pus ikke får tisse må man ta kontakt med veterinær med en gang. Ikke vent til dagen etter for det kan være alt for sent og andre organer kan begynne å svikte. I verste utfall kan det resultere i at pus ikke kommer hjem igjen. Spasmer i urinrøret kan komme av ulike årsaker, men noen ganger kan man ikke finne andre årsaker til urinstopp og det vil ofte bli vurdert under FIC og mulig stressrelatert etter andre ting er utelukket.
Det er vist at noen katter er mer utsatt for FIC og det er foreløpig antatt at dette kan i noen tilfeller være genetisk. Vi vet jo at noen raser er mer utsatt for stress slik som siamesere og orientaler katter. Så det er jo noe å tenke på og at man kan sjekke opp om stress eller urin problemer er vanlig for din rase. Hos huskatter er det vanskelig å sjekke opp dette, men har man en blandingskatt kan man ofte se disse genene gå igjen fra foreldrene om man kjenner historikken.
Symptomer på FIC er:
Vanskeligheter å tisse
Smertefullt å tisse
Tisser mer
Blod i urinen
Tissing utenfor dokassen
Hyperslikking spesielt på nedre mageområde og kjønnsorganet.
Blokkering av urinrøret som gjør at katten ikke får tisset, ofte vanligere hos hannkatter med smalere urinrør som kan komme av betennelser eller spasmer i musklene rundt urinrøret.
Atferdsendringer slik som uønsket urinering, irritasjon og aggresjon. All endring i kjent atferd kan være tegn på ubehag, smerte eller sykdom.
Katten drikker ofte mer og går ofte frem og tilbake på do.
Ved noen tegn til blokkering i urinveiene må veterinær kontaktes fortest mulig. Dette kan føre til organ stopp og død om ikke det er behandlet fort nok. Ikke vent til i morgen.
Utredelse av FIC
Når vi ser tegn på FIC er første steget alltid å ta kontakt med veterinær for en grundig helsesjekk. Her er det anbefalt med blodprøve og urinprøve, samt om det er tegn til UVI kan dyrking av urinen for å se etter bakterielle infeksjoner være et must. Dette er begynnelsesfasen som alle katter må igjennom.
Det er bare når andre årsaker til FLUTD er utelukket at man kan kalle det FIC. Derfor kan videre utredning av blæra slik som røntgen og ultralyd være nødvendig for å se om det er steiner eller krystaller i blæra som skaper ubehag.
Derfor er diagnosen av FIC det å utelukke andre årsaker til FLUTD
Behandling av FIC
Den beste måten for behandling av FIC er flere ulike behandlinger på engang. Dette betyr at vi må se på alle muligheter for hvorfor katten vår har dette og behandle symptomene mens det foregår. Men det viktigste er å fokusere på kosthold, vanninntak og miljøet på lang sikt fordi det er ofte her vi kan redusere stresset som fører til FIC.
Kosthold tilpasninger for katter med FIC
Noe av det viktigste å tenke på er å øke vanninntaket ved urinproblemer. Dette vil føre til hyppigere urinering og kan være potensielt mindre irriterende for blæren. Her kan man gå over til en diett som er mer våtfôr basert eller føre til kjøttkraft laget for katt eller bruke produkter som feks hydracare fra Purina som gjøre at man får i mer væske.
Husk alltid å ha friskt vann tilgjengelig og gjerne flere steder i hjemmet for å oppmuntre drikking. Kan også prøve å bruke forskjellige skåler, vannfontener osv. for å oppmuntre pus til å drikke mer. Det er også viktig å tenke på ressurs trekanten når det kommer til vann, mat og dokasse. disse tre skal aldri stå sammen, mange katter drikker for lite fordi mat og vann står sammen eller at disse står for nær dokassen. Så tenk på bildet under av ressurs trekanten.
Jeg kan virkelig anbefale denne vannskålen, den har en opphøyd del i midten som hindrer at værhårene blir presset ned og katten får værhår stress når de drikker fra vanlig skål med høye kanter. Ofte kan man se at katter drikker mer når de har slike skåler eller vannfontener. Er du usikker kan man fylle på en større tallerken med en liten kant og plassere det noen flere steder i hjemmet for å se om det kan øke vanninntaket. Mange katter liker også rennende vann for urkatten som finnes i alle våre katter prøver å unngå stillestående vann fordi det ofte er mer forurenset ute i naturen, mens rennende vann er ofte ferskere og renere. Men husk å velg en vannfontene som ikke har alt for mange lyder som kan virke litt skremmende.
På markedet finnes det masse fôr egnet for å bedre urinveiene hos kattene våres, disse får du hos din veterinær. Men fordi vi prøver å få pus i mer væske så kan det være lurt å ha en diett på i hvertfall 50% våtfôr eller høyere og resten tørrfôr. Men har man en kresen katt kan man bruke tørrfôr for urinveiene, men er enda mer viktig å få i mer vann om de spiser bare tørt.
Ved FIC diagnose kan det være lurt å velge produkter som også går på stress som ofte er tilsatt L-tryptofan og/eller melkeproteinhydrolysat som virker stressreduserende. Det finnes også kosttilskudd for katter med FIC som også inneholder L-tryptofan eller melkeproteiner. Det er viktig å informere veterinær om at de går på dette eller om du er usikker prat med din veterinær om dette er noe for din katt og deres situasjon. Grunnen til at det er viktig å informere om at pus går på dette er at de kan ha en negativ effekt ved for eksempel bruk av andre serotonin økende medikamenter eller bruk av medikamenter som er med på å hemme re-opptak av serotonin. For mye serotonin kan gi serotonin forgiftning, men det skal ofte store doser til, noe som det ikke er i fôr produkter eller kosttilskudd.
Miljø tilpasninger og mestring av stress:
Det er ofte her jeg som atferdskonsulent for katt kommer inn, for man er ofte for nære problemet til å se hva som kan trigge denne indre stresset for katten. Det kan også være små ting som man aldri tenker på. Det kan også være ressursbasert. Så det jeg gjør er at jeg sender ett skjema til klienten min som må fylles ut i detaljer, jeg trenger også et kart over hjemmet til pus med oversikt over alle ressurser, samt jeg også ønsker å se journalen fra veterinær for å se over de ulike behandlingene som har blitt gjort. Når jeg har all informasjon jeg trenger så kan jeg vurdere om dette trenger en hjemmekonsultasjon (hvor jeg da kommer hjem til dere eller at vi tar en samtale over facetime) eller om det kan holde med en nettkonsultasjon. Ofte kan vi løse situasjonen med en nettkonsultasjon (men er avhengig av utfyllende svar) og om vi ikke får det til via det så kan vi gjøre det om til en hjemmekonsultasjon slik at jeg kan analysere alt selv i dybden. Dere vil etter konsultasjonen få en analyse og en plan for dere videre som vil hjelpe med problemet, men også legge tilrette for katten din generelt i hjemmet.
Så har du en katt med FIC og veterinær eller deg selv tenker det kan være stress involvert så er dere hjertelig velkommen til å ta kontakt med meg på kontakt@catoffice.no så hjelper jeg dere gjerne med å lete etter den beste løsningen for dere slik at pus får det bedre. Dere kan også lese mer om konsultasjonene jeg tilbyr her: Atferdskonsultasjon for katt
Men ofte er det viktig å prøve å analysere hva som skjer i hjemmet og hva som mulig kan være en stressfaktor for pus. Ofte kan det være relasjonen med andre katter i hjemmet eller katter som vandrer utenfor hjemmet. Det kan være ressursbasert og ofte kan det være lurt å investere i en eller to dokasser til. Følg oss gjerne på instagram eller facebook for masse dokasse tips som kan hjelpe, som nå vil komme i løpet av Januar 2023. Det vil også være lurt å teste ut feromoner i stikkontakten slik som feliway. du kan lese mer om dette i et eget innlegg her: Kattens feromoner og hjelpemidler.
Men det er mange miljøfaktorer som kan føre til stress og FIC hos katten våres. Så gjerne skriv ned hva du tenker kan være mulige årsaker, endringer som har skjedd den siste tiden, samt være mer observant med hva som skjer rundt pus og pus sitt forhold til andre i hjemmet. Dette kan også hjelpe veterinær eller en atferdskonsulent til å finne en løsning for dere.
Men noe som er viktig for oss som har fått en katt med FLUTD, er at i 50% av tilfellene får katten tilbakefall innen et år etter påbegynt behandling, derfor er det viktig å se etter tegnene på FLUTD, få behandling og oppfølging av veterinær.
Dette er ikke på noen måter vår skyld om vi har gjort alt for å legge til rette for pus, men er noe vi må være bevisst på og følge opp nøye.
Ved gjentagende episoder med FIC kan det føre til alvorlige betennelser i blæren og den tykke blæreveggen som dannes kan være vanskelig å skille fra en svulst uten biopsi. Så det er viktig med god oppfølging av veterinær.
Prognose:
Nyere forskning viser at det å legge vekt på øking i vanninntak, endring av fôr og miljøendringer som hjelper katter med stressreduksjon, men også berike miljøet til pus. har gitt en god forbedring hos de fleste katter. Noen katter vil også bli bedre med alderen. Men det vil finnes alvorlige tilfeller som imidlertid kan være vanskelig å finne en løsning på. Men ellers er det en god prognose om man jobber med vanninntak, kosthold og miljøet til pus.
Forebygging:
Det er noen katter som har større risiko for å utvikle FIC, Noe som gjør at vi kan prøve å forebygge på mange områder, mens andre områder være litt mer obs på at dette er en større sjanse for å utvikle FIC.
Unge og voksene katter er mer utsatte enn eldre katter.
Overvekt
Innekatter fordi de ofte legger fortere på seg.
Feil næring
For lite væske inntak.
Stress
Konflikter i miljøet
Nye ting i miljøet til pus
Tisser for lite
Lavt aktivitetsnivå.
Noen raser er mer genetisk disponibel for stress.
Langhårede katter
Sesong basert ofte for utekatter
Stressende situasjoner slik som familie selskap, nyttår, flytting osv.
Kastrerte katter ofte pga overvekt og lite aktivitet fordi metabolismen går ned ved kastrering, men også pga mindre markering og gjennomstrømning av blæren. Kan hende det også er noen andre fysiologiske årsaker, men har funnet lite om dette. Men ukastrerte katter kan også få FIC så ingen unnskyldninger for å ikke kastrere. Samt at ukastrerte katter er ofte mer stresset og kan få FIC pga dette.
Katter som holder blæra og heller tisser mye på en gang enn flere små ganger om dagen er også mer utsatt.
Men uansett om du har en innekatt, utekatt, en rasekatt eller huskatt, kastrert eller ikke kastrert osv, er det viktig å legge tilrette for din katt og dens behov. Husk nok ressurser, nok lek og aktivitet, nok vann og riktig mat så kan man forebygge mange sykdommer og atferdsproblemer hos katt.
Noen ting man kan tenke over om man har flere katter er at vi har nok ressurser til alle så det ikke er noe stress og kamp om ressursene i hjemmet.
Men husk at kjærlighet er også viktig medisin for alle dyr og mennesker.
Gjerne følg oss på sosiale media og gjerne meld dere på mail listen under for vi kommer som sagt til å poste alt du trenger å vite om kattens urinveier, doatferd, dokasse og kattesand tips. Det kommer innlegg på Facebook og instagram, men også innlegg på bloggen i hele januar 2023 som dere ikke vil gå glipp av. Dette gjør vi for å legge fokus på katten og det å lære katteeiere mer om atferdsproblemer som uønsket urinering og markering. Som igjen er informasjon som kan hjelpe katten din få et bedre liv med eller uten urinveisproblemer.
Om det er flere tema dere ønsker vi skal ta opp i 2023 så gjerne send oss en pm på sosiale media eller en mail på kontakt@catoffice.no så skal vi sette det på lista vår.
Følg oss i linkene under
Litt ekstra for spesielt interesserte:
Jeg legger også med en engelsk video om et crash kurs om sympatiske nervesystemet og hvordan dette fungerer for oss mennesker, men katter har en samme biologisk funksjon så man kan ofte sammenligne litt og kanskje man forstår prosessen av stress i seg selv og hvordan det påvirker kroppen. Dette er nok for spesielt interesserte, men elsket disse videoene på biologi studiene mine for gir en god innsikt i hvordan ting fungerer i kroppen.
https://youtu.be/0IDgBlCHVsA nervesystemet og stress
Linker til div sider med informasjon om FIC:
Comments