Katter er ikke immune mot helseutfordringer, og en tilstand som har blitt stadig mer vanlig, spesielt blant eldre katter, er diabetes mellitus.
Diabetes hos katter kan være en utfordrende tilstand å håndtere, men med riktig kunnskap og omsorg kan du hjelpe katten din til å leve et sunt og lykkelig liv, selv med diabetes.
Den 14. november er verdens diabetesdag, og hele november er diabetes awareness-måned. Jeg har selv diabetes type 1 og brenner for dette temaet, spesielt når det gjelder å hjelpe katter med diabetes, både utenfor og innenfor klinikk. Jeg håper dere vil lese og sette dere inn i hva diabetes hos katter innebærer og lære mer om sykdommen. Mange tror de kjenner til diabetes (tidligere kalt sukkersyke, som ikke er en dekkende beskrivelse), men det finnes mye feilinformasjon der ute, selv blant helsepersonell for både dyr og mennesker. Diabetes er dessuten en svært individuell sykdom som påvirkes av mange faktorer, og den krever at man tar en dag om gangen. Det er også en av de få sykdommene der eieren må gjøre mye av oppfølgingen hjemme, med veiledning fra veterinær.
Målet med dette innlegget er å nå ut til flere, øke kunnskapen om diabetes, og vise til gode informasjonskilder som kan hjelpe deg med tilrettelegging og støtte dersom diabetes oppstår hos katten din. Jeg er ikke veterinær, så husk å ha en god dialog med veterinæren din om din katt. Dette er kun informasjon for å hjelpe dere videre.
Hva er diabetes hos katter?
Diabetes mellitus er en endokrin lidelse som påvirker kroppens evne til å regulere blodsukkernivået. Når en katt utvikler diabetes, svekkes evnen til å kontrollere blodsukkeret, noe som fører til høye nivåer av sukker i blodet og kan gi alvorlige helseproblemer om det ikke håndteres riktig.
Normalt blodsukkernivå hos katter ligger mellom 3-5 mmol/L, men ved diabetes kan nivåene overstige 16 mmol/L.
Diabetes hos katter finnes i tre hovedtyper:
Diabetes type 1 (mangler insulinproduksjon):
Denne sjeldnere formen for diabetes hos katter oppstår når immunforsvaret angriper de insulinproduserende cellene (betaceller) og ødelegger dem. Dette fører til insulinmangel. Type 1-diabetes er sjelden hos katter, men rammede katter er ofte tynne, ketoacidotiske og krever livslang insulinbehandling. Her er det ikke mulig å oppnå remisjon (fri for medisinsk behandling), så behandlingen må fortsette livet ut.
Diabetes type 2 (insulinresistens):
Dette er den vanligste formen hos katter og kan sammenlignes med type 2-diabetes hos mennesker. Hos disse kattene produseres det fortsatt insulin i betacellene, men insulinet fungerer ikke optimalt. Kroppen utvikler insulinresistens, og cellene reagerer ikke som de skal på insulinet. Dette kan skyldes både genetiske og livsstilsfaktorer som overvekt, inaktivitet og visse medisiner som kortison. Enkelte raser har økt risiko på grunn av arvelige faktorer, og seniorkatter er mer utsatte. Med riktig behandling kan noen katter gå i remisjon (fri for medisinsk behandling), noe som betyr at de i enkelte tilfeller kan klare seg uten medisiner. Dessverre kan langvarig sykdom også føre til nedsatt produksjon av insulin i betacellene, og da må katten ha insulinbehandling livet ut.
Diabetes type 3 (sekundær diabetes):
Sekundær diabetes oppstår på grunn av underliggende sykdommer som pankreatitt eller høye hormonnivåer (som kortisol, adrenalin, veksthormon eller progesteron) som motvirker insulinets effekt. Katter med type 3-diabetes utvikler ofte insulinresistens og krever høye doser insulin for å forebygge hyperglykemi.
Symptomer på diabetes hos katter
Det er viktig å være oppmerksom på tegnene på diabetes hos katter. Vanlige symptomer inkluderer:
Økt tørst og urinering: Katter med diabetes vil ofte drikke mer vann og urinere oftere.
Vekttap: Katten kan gå ned i vekt selv om den spiser normalt eller mer enn vanlig.
Appetittendringer: Noen katter kan få økt appetitt, mens andre mister interessen for mat.
Tretthet: Diabetes kan føre til lav energi og generell tretthet.
Dårlig pelskvalitet: Diabetes kan føre til matt eller fet pels.
Alvorligere symptomer ved uoppdaget diabetes over tid:
Dårlig ånde: Langvarig høyt blodsukker eller ketose kan gi dårlig ånde som lukter aceton.
Svekket muskulatur og bevegelser: Diabetes kan påvirke muskler og nerver, noe som kan gi katten vansker med å bevege seg normalt.
Urinveisinfeksjon: Høyt blodsukker over tid kan føre til et miljø som favoriserer bakterier, noe som kan gi lettere urinveisinfeksjon.
Nedsatt syn: Langvarig høyt blodsukker kan føre til blindhet eller svekket syn.
Hvis du observerer noen av disse symptomene hos katten din, er det viktig å søke veterinær hjelp så raskt som mulig. Jo fortere man tar tak i dette jo bedre prognose og behandling finnes det.
Diagnose og behandling
Ved mistanke om diabetes vil veterinæren ta både en blodprøve og en urinprøve. En vanlig grunnleggende blodprøve viser kun blodsukkernivået der og da, og på grunn av stress kan blodsukkeret være forhøyet på klinikken. Dette kan derfor alene ikke gi en sikker diagnose for diabetes. Derfor må veterinæren ved mistanke om diabetes ta en blodprøve som måler mengden fruktosamin i kattens blod. Dette gir et gjennomsnittlig blodsukkernivå over en periode på én til tre uker og viser hvor god blodsukkerregulering katten har, samt om diabetes er diagnosen.
Behandlingen for diabetes avhenger av hvor langt i prosessen katten har kommet, og derfor er det viktig å ta en urinprøve for å se om katten har utviklet diabetisk ketoacidose (DKA). Her sjekker man om det finnes sukker og ketoner i urinen, noe som vil gi en indikasjon på videre behandling.
Behandling av diabetes hos katter innebærer ofte administrasjon av insulin gjennom injeksjoner. Veterinæren vil veilede deg om riktig dose og administrasjonsmetode. Det kan være lurt å ha en egen blodsukkermåler hjemme, føre en oversikt over kattens blodsukkernivåer, vekt, mattider og hva den spiser, samt medisinering.
Det finnes også en risiko for lavt blodsukker ved insulinbehandling, noe som kalles Hypoglykemi som kan være farlig i seg selv.
Hva er Hypoglykemi: (insulinreaksjon) er en tilstand med ubalanse mellom injisert insulin og blodsukkernivået. Det skyldes vanligvis for mye insulin eller manglende matinntak etter insulindosen. Symptomer inkluderer sløvhet, svimmelhet, kramper, utvidede pupiller og mulig koma om blodsukkeret blir for lavt. Ved å ha en blodsukkermåler hjemme kan du sjekke dette selv og gjøre nødvendige tiltak med å gi sukker som honning på tannkjøttet eller bland druesukker med vann og inn i munnen om katten klarer å svelge. Om katten vil og klarer å spise gi karborikt fôr for å få blodsukkeret opp er dette også en mulighet, men blodsukkeret kan gå litt saktere opp.
Er blodsukkeret under 3 mmol/L har katten hypoglykemi eller føling som det også blir kalt og blodsukkeret er farlig lavt. Kontakt alltid veterinær om dette skjer for her må dere fort inn om man ikke får blodsukkeret opp fort.
I 2024 har det kommet et nytt medikament for katter med nyoppdaget diabetes som ennå ikke har utviklet diabetisk ketoacidose altså ketoner i urinen. Dette kan være en ny og enklere behandlingsmetode for diabetes type 2 hos katter, til nytte både for eier og katt. Lavt blodsukker er ikke en risiko ved denne behandlingen, men det krever nøye oppfølging av ketoner, spesielt i begynnelsen av behandlingen, og hyppige helsekontroller – noe som også gjelder ved insulinbehandling. Dette er en oral behandling man kan ta rett i munn eller ta over litt mat.
Kostholdet er også en viktig del av behandlingen for diabetes hos katter. Spesiallaget kattemat med lavt karbohydratinnhold kan bidra til å regulere blodsukkernivået. Rent, fullverdig og kjøttrikt våtfôr med lavt karbohydratinnhold er ofte det beste for de fleste katter. Har man en katt som nekter våtfôr, er det viktig å følge veterinærens anbefalinger. Det kan også være lurt å ha litt karbohydratrikt fôr tilgjengelig ved insulinbehandling i tilfelle lavt blodsukker, samt alltid ha honning, druesukker eller sirup lett tilgjengelig. Dette gis kun ved lavt blodsukker under 3mmol/L og man burde kontakte veterinær med engang.
Hva kan vi gjøre for å legge tilrette hjemme:
Medisinering og status av katten hjemme: Behandling av diabetes hos katter innebærer ofte insulininjeksjoner eller medisin som gis oralt eller over maten. Følg veterinærens anbefalinger nøye, og gjør de nødvendige testene hjemme. Med insulin kan det være aktuelt å lage "glukosekurver" ved å måle blodsukkeret gjennom dagen, samt teste for ketoner i urinen.
Prøv å gjøre medisineringen til en positiv opplevelse for katten, slik at den lettere kan tilpasses dagliglivet på sikt.
Blodprøvetaking hjemme Blodsukkeret kan måles hjemme med en glukometer, og det er en fordel siden katten ofte blir stresset på klinikken. Målet er et blodsukkernivå mellom 5-15 mmol/l. Hvis nivået faller under 2,5-3 mmol/l, må det reageres umiddelbart. Veterinæren kan veilede i hvordan man tar blodsukker tester hjemme. Man kan også invistere i en freestyle libre sensor som katten kan gå med som kan gi konstant blodsukker målinger. Dette er en sensor man setter på hver 14 dag, men man må passe på at pus ikke drar denne av og få hjelp av veterinær til å sette den på. Men er en mulighet spesielt i perioder med sykdom eller hvor blodsukkeret er veldig ustabilt.
Urinprøvetaking hjemme: Katteeiere kan også ta urinprøver hjemme for å overvåke keton- og glukosenivå. Ketoner bør aldri være til stede i urinen, og det kan være nødvendig å justere insulindosen hvis glukosenivået i urinen varierer.
Føre ned målinger hjemme: Det å ha en oversikt over blodsukkermålinger, når man tar insulin og hvor mye, samt mat hvor man kan skrive ned hva, når og hvor mye. Samt ha en oversikt over vekten til pus uansett om den må opp eller ned i vekt kan være viktig for riktig doseringer og endringer underveis. Jeg lastet selv ned appen Pet Diabetes Tracker for å se hvordan denne fungerer generelt og i sammenlignet med apper for mennesker. Å hittil ser den veldig bra ut, du kan legge inn ulike målinger, så opp grafer og få hjelp til små ting man ikke tenker over. Alt av informasjon kan du få sendt på mail rett til din veterinær så de kan føre inn og hjelpe dere videre med behandlingen.
Atferdsobservasjon: Bli kjent med kattens vaner og kroppsspråk, slik at du raskt kan oppdage tegn på uvanlig oppførsel eller ubehag. Lær deg også å kjenne symptomene på lavt og høyt blodsukker, samt hva du bør gjøre dersom det oppstår.
Ketoacidose Hvis katten har høyt blodsukker over tid, kan det utvikles ketoner, som er et tegn på insulinmangel. Ketoacidose er en farlig tilstand som krever rask veterinærbehandling. Symptomer inkluderer kvalme, oppkast, muskelsvinn, dårligere syn, aggresjon og acetonlukt fra munnen er noen av tegnene de kan vise oss.
Hypoglykemi er lavt blodsukker, som kan skje hvis katten får for mye insulin eller ikke spiser etter insulindosen. Symptomer på hypoglykemi inkluderer: sløvhet, svimmelhet, ikke mulighet for å få kontakt, kramper, utvidede pupiller, mulig koma (i alvorlige tilfeller)
Hvis katten har disse symptomene, må du raskt få opp blodsukkeret, for eksempel med honning på tannkjøttet eller druesukker i munnen om den kan svelge, og kontakte veterinær hvis blodsukkeret er under 3 mmol/L. Her er det liv og død om man ikke handler fort nok.
Kosthold, vann og mosjon: Et kosthold tilpasset diabetes og regelmessig fysisk aktivitet kan hjelpe med å regulere blodsukkeret. Unngå vektøkning ved å måle ut fôrmengden og spre fôringen utover dagen med riktig fôr til din katt og deres diabetes og behandling. Bruk gjerne matpuslespill for å gjøre måltidene stimulerende eller bruk mat til å få katten til å bevege seg slik som å kaste det bort over gulvet osv.
Riktig mat og mengde: Det er veldig mange ulike meninger der ute når det kommer til mat til diabetes katter, men jeg legger med en liste over kattemat til diabetes katter her: Diabetes kattemat.
Lek og bevegelse er viktige for kattens helse, og mange katter setter pris på korte og hyppige lekeøkter, som etterligner jaktadferd. Dette bidrar til fysisk aktivitet og mentalt stimuli.
Les mer om kattens biologiske jaktbehov og hvordan vi kan få utløp for den her: Jakt, fang, drepe, spise, vakse seg og sove.
Det er også kjempe viktig å gi nok væske for en katt med høyt blodsukker kan fort bli dehydrert, men væske er også viktig for å stabilisere blodsukkeret. Tilby katten din ulike måter å drikke på, vannfontener, ulike skåler og flere plasseringer slik at den har flere muligheter. Om katten drikker lite vann kan man tilføre ekstra vann i våtfôret til pus eller supplimere med feks hydracare fra purina som er en suppe med elektrolytter som hjelper å møte væskebehovet til en katt som trenger dette.
Regelmessige veterinærbesøk: Besøk veterinæren jevnlig for å overvåke kattens helse og justere behandlingen etter behov, spesielt i begynnelsen eller ved endringer i kattens tilstand. Kontakt veterinæren mellom besøkene dersom du merker endringer eller er bekymret for noe i kattens atferd.
Et rolig miljø: Sørg for at katten din har et rolig og trygt miljø hjemme. Reduser stress, og skap positive opplevelser rundt medisiner og stell. En trygg og støttende atmosfære bidrar til å opprettholde kattens trivsel og livskvalitet, samtidig som stress i seg selv kan øke blodsukkeret og stress over lenger tid kan føre til større problemer.
Et nettverk med støtte: Diabetes kan være utfordrende, men katter med riktig behandling kan ofte leve godt liv og kanskje gå i remisjon hvor man ikke er avhengig av medisiner lenger. Det finnes ressurser og støtte tilgjengelig, både hos veterinæren og i støttegrupper, som kan gi deg og katten din verdifull veiledning og oppmuntring.
En oppdatering fra leserne våre med diabeteskatt:
1.Kostnader ved diabeteskatt:
Mange frykter høye kostnader ved diabetes, noe som dessverre ofte fører til at katter blir avlivet.
I starten kan utgiftene være høye, spesielt hvis katten er i ketose og svært dårlig når diagnosen stilles.
Når diabetesen stabiliseres, blir kostnadene mer forutsigbare og kan ligne de vanlige utgiftene for årlige helsesjekker og vaksiner. Selvfølgelig kan det oppstå ekstra kostnader ved sykdom, som hos alle andre katter.
En god forsikring kan redde kattens liv, særlig i økonomisk krevende tider.
Utekatt vs. innekatt:
Diabeteskatter som bruker insulin har risiko for lavt blodsukker, noe som gjør dem sårbare som utekatter. Den nye orale medisinen gir ikke lavt blodsukker, men må administreres til riktig tid.
Alternativer som kattegård, lufting i sele eller å holde katten som innekatt er tryggere løsninger, som gir bedre kontroll over helsen og symptomene.
Katter med stabilt blodsukker kan være utekatter, men GPS-halsbånd anbefales for å holde kontroll og sikre at de får medisiner, måltider og målinger i tide. Vær imidlertid oppmerksom på at det alltid vil være en risiko.
Les mer om GPS hos katt her: GPS hos katt og hvorfor dette kan være den beste investeringen for din utekatt.
Et lite tips:
Jeg vil anbefale alle med en diabeteskatt, eller de som ønsker å lære mer om diabetes (inkludert veterinærer, dyrepleiere og klinikkansatte), å melde seg inn i Facebook-gruppen nedenfor her har du et nettverk med flere eiere som er i samme situasjon som dere og filene inneholder masse informasjon dere kan lese på uten å lete masse på internett:
Samt du finner mye god informasjon om diabetes på deres hjemmeside her: https://kattdiabetes.se
Denne siden er laget av en svensk veterinær med fokus på diabetes, og de andre som administrerer siden har god erfaring med katter som har diabetes. Her kan du få gode svar på alt fra fôr til spørsmål som kan dukke opp underveis.
En tiktok konto som man burde ta en titt på:
Jeg følger også en utenlandsk konto på TikTok som har utviklet en god rutine for å håndtere diabetes hos katten Adonis. De viser hvordan de lever med en diabeteskatt, så ta gjerne en titt på profilen deres via linken nedenfor – den kan være til stor hjelp med å få et bilde av hvordan det kan være å ha en diabetes katt:
Forebygging av diabetes:
Forebygging av diabetes hos katter innebærer ofte å opprettholde en sunn livsstil fra ung alder. Dette inkluderer et balansert kosthold, regelmessig mosjon og jevnlige veterinærkontroller.
Ikke glem at når katten blir en seniorkatt (over 7 år), er den mer utsatt for diabetes og andre sykdommer. Årlige blodprøver kan være avgjørende for å oppdage dette tidlig.
Vi vil minne om at alle katter bør ha årlige helsesjekker, selv om de er innekatter eller eieren er motstander av vaksiner (vi anbefaler likevel at alle katter vaksineres). Katter er mesopredatorer, noe som betyr at de både er jegere og byttedyr. Når det gjelder sykdom, skader og ubehag, er katten fullt ut et byttedyr og svært flink til å skjule tegn på lidelse. Derfor kan vi ofte oppdage at noe er galt først når tilstanden allerede har utviklet seg betydelig.
Konklusjon
Diabetes hos katter kan være en utfordrende diagnose å håndtere, men med riktig omsorg, medisinering og kostholdsjusteringer kan katter med denne tilstanden leve et lykkelige og sunt liv. Å være oppmerksom på symptomer, søke veterinærhjelp og engasjere seg i en helhetlig tilnærming til omsorg rundt diabetes er nøkkelen til å gi din pelskling den beste mulige livskvaliteten.
Husk at denne informasjonen er ment som generell veiledning, og det er viktig å samarbeide med veterinæren din for å utvikle en skreddersydd omsorgsplan for din katt.
Vil du lære mer om katt?
Følg oss gjerne i linkene under for mer kunnskap, tips eller om du trenger hjelp til atferdsproblemer hos din katt.
Eller du kan skanne QR-koden under og komme til alle linkene våres!
Comments