I dag er vi så heldig å ha en gjesteblogger hos oss, Synne Kvamme Harestad som jobber som frivillig for Lucas organisasjonen på Klepp.
Det å være frivillig er en så viktig jobb og det de gjør for husløse katter betyr alt for disse individene. Så i dag skal Synne dele sine ord om å være frivillig og hjelpe katter som trenger det. Vil du dele din historie så ta gjerne kontakt med oss så kan vi se om det passer til neste gjesteblogg.
Gjerne følg Lucas organisasjonen sin fantastisk jobb for husløsekatter her:
Litt om Lucas Organisasjonen
Lucas Organisasjonen er en organisasjon som tar inn hjemløse, syke og forlatte katter i Rogaland. Senteret holder til på Klepp hvor det bor sirka 70 katter, med tilsvarende mengde katter i fosterhjem. Når de kommer til senteret blir de plassert på bur i et rom kalt mottak i
4 uker for å sikre at de er friske og for at vi skal bli kjent med de. Derifra blir de flyttet ut i forskjellige rom.
Noen drar ut i fosterhjem da de har behov det blir vanskelig å møte på senteret, som behov for medisiner eller intensiv temming og arbeid med atferdsproblematikk. Katter med behov for temming på senteret blir plassert i bur på tilvenning, hvor det går en tam katt løs som kan vise de at mennesker er snille, samt at frivillige jobber med å temme de jevnlig.
Mødre og barn som ammer bor i ett eget rom kalt mammarom, dette er ett rom hvor frivillige er ekstra rolige for å ikke stresse de, da mødrene spesielt har stort behov for skåning.
Litt eldre kattunger flyttes inn i barnehagen. Alle tamme katter bor i fellesrom, hvor de går sammen med de andre kattene. Her står de først noen uker i bur for at de skal bli vandt til de andre kattene slik at tilvenningen går raskest mulig. Noen katter bor her i noen dager før de blir adoptert, mens andre venter flere år på riktig hjem.
På senteret er det to vakter hver dag, morgen og kveld. De frivillige rensker ut av alle dokassene, bytter vann og fyller på mat. Og ikke minst følger de med på at alle kattene har det bra og sosialiserer dem, leker med dem og koser med dem. En egen vakt passer på at kattene som trenger medisin får det. Det er også egne frivillige som fanger inn katter, temmer redde katter, planlegger veterinærtimer, frakter katter til og fra veterinær, styrer sosiale medier, følger opp fosterhjem, gjør besluttninger om hvilke katter som skal bo hvor, passer kattenes helse, styrer økonomi og innsamling og mye mer.
Det er mye jobb for å passe på at kattene har det bra, men utrolig givende arbeid.
Det å jobbe som frivillig i en organisasjon:
Vi snakker mye om adopsjon og fosterkatter, men noe vi ikke snakker nok om er å jobbe frivillig for dyrevernorganisasjoner! Ikke bare er det en av de viktigste jobbene vi kan gjøre for katter, det er også en av de beste måtene å lære om et bredt spekter atferd og helse. Man jobber også sammen med folk med masser av erfaringer og lang bakgrunn.
Her møter man sky katter som trenger temming, og som kan lære deg mye om den skeptiske katten du kanskje har hjemme. Å sosialisere en helt vill katt og å lære den å bli kjent med mennesker, bygge opp selvtillit og tillit til andre er ikke så annerledes fra å jobbe med katter man har hjemme som er usikre, markerer, bøller og gjemmer seg. Å integrere en ny katt på et senter hvor katten møter på mange forskjellige personligheter er ikke bare en stor hjelp om man får en ny katt hjemme, men også en veldig god måte å bli kjent med hvordan katten kommuniserer. Man kan lære mye om forskjellen på naturlig kommunikasjon (som gjerne innebærer en del hvesing, anspente kropper og litt knuffing) og problematisk konflikt, og hvordan man håndterer begge situasjonene. Man lærer om å ha is i magen, men å gripe inn når det er nødvendig. Og ikke minst er det kanskje ikke like skummelt å medisinere egne katter om man lærer å medisinere alt fra søte små nøster til de største og skumleste kattene.
Kattene som kommer inn er alt i fra eide katter fra trygge hjem som av diverse grunner ikke kan bo der lengre, til katter som har opplevd mye vondt og sykdom. Det er selvfølgelig mye vondt å jobbe med dyr som ikke har det bra, men å se en syk liten kattunge blomstre til en selvsikker tennåring som flytter til et trygt hjem er en helt spesiell følelse. Og ikke minst gamle syke katter som etter mange år med usikkerhet og sykdom får leve ut sin pensjonisttilværelse foran peisen i et godt og varmt hjem.
Organisasjoner trenger alt i fra frivillige som aldri har hatt katt før men som kan vaske gulv og fylle på mat og vann, til de som har hatt katter hele livet og kan det meste allerede, og alle kan lære mye! Selv for de som kanskje er allergisk eller ukomfortable med å ta stell med ukjente katter trenger man hjelp til å fange inn katter, kjøre til og fra veterinær, hente mat og donasjoner og mye mer. Og ikke minst har man behov for frivillige som kan komme inn og kose og leke med katter, enten de er helt tamme, helt ville eller midt i mellom.
Jeg har vært i Lucas organisasjonen på Klepp i flere år og har blitt kjent med utrolig mange flotte katter og folk og lært masse masse. Vi har ca 70 katter på senteret i forkskjellige rom etter behov og like mange i fosterhjem
Jobber du i en frivillig organisasjon? Hva slags lærdommer og utfordringer har du møtt? Hva er det mest givende med å være frivillig på et senter? Vi ønsker å høre fra dere i kommentarfeltet.
Ønsker dere å se flere bilder fra Lucas organisasjonen se videoen under:
Det er selvfølgelig negative sider ved å jobbe med dyr som ikke har det bra, men ofte overveier de gode historiene de som ikke ender like bra.
Comments