Nå når kulden kommer snikende inn på oss er det viktig at vi legger til rette for kattene våres. Selv om du har innekatt, utekatt eller innekatt med utemuligheter er det viktig at vi vet hva vinteren kan bringe av endringer slik at vi som eier kan gjøre det som er best for akkurat våres katter og deres behov.
Ofte når vinteren kommer og temperaturen synker og dagene blir kortere, er det veldig vanlig at kattene våres leker mindre og er mindre aktive enn vanlig. Noe vi også skal se nærmere på i dag.
Vi tok opp masse av disse temaene på kattecafé med Aina eier av Jesperpus og Vibeke fra Lerud kattepensjonat og dere kan se opptaket fra kattepraten her:
Vil også minne på at alle katter burde være ID-merket, spesielt utekatter burde ha ID-merking og være kastrerte. Om noe skjer er det lettere å få tak i deg som eier og det er lettere for husløsekatter å få hjelpen de trenger om man ikke må etterlyse eide katter hele tiden.
Så årets julegave til pus burde være ID-merking og Kastrering. Dere vil ikke angre på dette.
Katten og vinterkulde
Kattens pels:
Katter er ikke laget for Norsk vinter vær, å selv om noen har utviklet tykkere pels og ser varm ut er ikke alltid det holder til å gå ute i flere timer uten mulighet til å komme seg inn til et tørt og varmt sted. De fleste katter er ikke spesielt glad i kulde heller, men vil like korte turer ut, men setter stor pris på å komme inn når de har hatt nok. Derfor er det utrolig viktig at vi som eier ikke drar på jobb i 8 timer, mens pus er ute på tur uten at den har mulighet til å komme seg inn eller har steder å varme seg på.
Frost og kulde:
Det er viktig å se etter tegn på at katten er nedkjølt. Det kan være at den har stive muskler, den skjelver eller virker slapp.
Vi må huske at katten må også, slik som oss bli gradvis vant med kaldere vær. Husk når du må stå ute i den første snøen å vente på for eksempel bussen, hvor kaldt virker ikke den første ventingen fremfor på slutten av vinteren hvor vi har tilpasset oss litt mer til klima og kulden. Det samme er det med pus, blir den plutselig satt ut i flere minus grader vil den ikke kunne takle dette bra.
Vi fikk spørsmål om når er det for kaldt til å la pus gå ut. Dette er et litt vanskelig spørsmål å svare direkte på, men er det kaldere enn 10 minus burde de i hvertfall ikke være lenge ute om gangen. Men har de katteluke eller mulighet til å gå inn og ut så vil de ofte kontrollere selv når det blir for kaldt å være ute.
Kattens poter, ører, hale og ja kjønnsorganer er mer utsatt for frostskader:
Det er også viktig å tenke på at potene, ørene, halen og kjønnsorganer kan bli skadet i lenger perioder ute, derfor er det viktig at vi som eier sjekker poter og ører ekstra nøye nå som vinteren kommer. Spesielt på utekatter og innekatter med utemuligheter. Derfor er det lurt å ha potesalve i hjemmet, dette vil hjelpe både å pleie, men også beskytte potene mot veisaltet som er i sanden som blir strødd over isen. Men er viktig at dere spør om potesalven er forebyggende vel som pleiende. Ellers finnes det potespray som legger en beskyttende membran over undersiden av potene som man kan bruke når pus skal ut og ta på potesalve når den kommer inn. Men prat med din nærmeste dyrlege eller dyrebutikk for mer informasjon om dette og husk at den skal være beregnet til katt.
Les om Jesperpus sin opplevelse med potesalve her: Vinter poter
Når det kommer til kattens ører, hale og kjønnsorganer kan frostskader oppstå også her. Det er viktig å sjekke katten nøye hver gang den kommer inn og er det noen tegn på skader så ta kontakt med dyrlegen fordi dette kan utvikle seg veldig negativt om det først blir frostskader. På ingen måte må du prøve å gni huden varm, for det kan gjøre større skade enn man tror. Det er også viktig at pus blir gradvis varmet opp og helst hos veterinær som kan holde pus under oppsyn.
Les mer om frostskader og nedkjøling av katt her:
Kattens næring:
Har man utekatt er det viktig å tenke på at kanskje katten trenger litt mer næring om vinteren, spesielt tynne katter frysere lettere og trenger mer fett og næring i kroppen. Så setter du feks ut mat til husløsekatter eller låvekatten så er det lurt å gi noe med mer fett og kalorier.
GPS for katt:
GPS for katt kan faktisk redde livet til pus, om den blir låst inne, eller skadet kan man ofte vite hvilket område den befinner seg på og få pus hjem igjen, eller gi den hjelp.
Les mer om GPS for katt under:
Katteluker:
Om du har en utekatt eller innekatt med utemuligheter som elsker å være ute så er det veldig viktig at de kan komme inn eller ha et varmt sted å legge seg når de føler for dette.
Katteluker er fantastiske for katter som går ute for de kan gå inn og ut som de ønsker uten at du som eier må passe på hele tiden eller være hjemme for at katten kan komme inn. Mange luker er nå chip drevet slik at vi kan passe på at det kun er våres katter som kommer inn, samt at vi kan sette på timer for når pus må forbli inne, slik som på natta.
Vi legger med noen linker til både katteluker med chip leser og uten, slik at dere kan se hva som kanskje kan passe til dere.
Kan på det sterkeste anbefale å investere i en katteluke med chip for da kan du kontrollere litt mer om hvem som går inn og ut, man kan stoppe katten å gå ut om natten eller når det er veldig kaldt. Om det er andre grunner til at pus burde være inne slik som sykdom, kattunger eller bare noen puser som går ut, så kan dette hjelpe med å kontrollere hvem som går ut, samt at du hindrer uønsket besøk inn i huset av alt fra andre katter og grevling.
Katteluke uten chip
Katteluke med chip
Husk at noen dører og vinduer trenger en adapter for å fungere fordi noen materiale påvirker evnen til å lese chippen. inken til denne er her:
Katteboks/kattehus med isolasjon:
Det å kjøpe eller lage en katteboks eller kattehus som er godt isolert er en fantastisk måte å hjelpe spesielt husløse katter i kalde områder. Men også om du har en katt som elsker å være ute, men du ikke har mulighet til katteluke eller la døra stå oppe mens du er på jobb.
Her finnes det en del forskjellige på markede, men er viktig at det er laget for å være ute, med mulighet for å holde kulden og fukt ute. Ofte kan du finne litt flere valg på dette på hundehus, men er ikke negativt å bruke det til katt heller. Så legger med et eksempel under som er for hund.
Husk at man skal lage det varmt og lunt når katten er ute, så fyll på med tepper og man kan også legge varme matte under. Puten under er laget for å varmes i mikroen og kan holde varmen lenge. Så ved å legge den inne i huset og under tepper kan pus holde varmen i noen timer mens du er på jobb.
Tiltak for å hjelpe husløse katter igjennom vinteren:
Bor du i områder hvor det finnes kolonier eller husløse katter er eksemplet over en god måte å gi de mulighet til å holde seg varm. Men vi håper jo på at de fleste katter kommer inn før kulden kommer. I områder hvor dette ikke er fysisk mulig er dette en måte å hjelpe på. Men her er det utrolig viktig at du tar kontakt med din nærmeste dyreverns organisasjon og Mattilsynet slik at du gir beskjed om katten/kattene slik at de kan få fort hjelp når det er mulighet for dette, samt at du ikke står ansvarlig fordi du tar vare på katten ved å gi den ly, mat og vann. Er dette avtalt på forhånd så er det lettere å ikke bli sett på som eier i lovens navn, men en som hjelper organisasjoner og Mattilsynet med disse kattene i en periode til de får hjelpen de fortjener.
DIY isolasjons boks til å ha ute.
Viktig å passe på at spylevæske ikke ligger lett tilgjengelig for barn eller dyr. Spesielt katter:
Spylevæske er ekstremt giftig for katter og spesielt på vinteren kan dette være et stort problem fordi vi bruker dette mer, det kan dryppe på snøen og kattene kan drikke dette. Det smaker ganske søtt og fordi det inneholder ethylene glycol er det utrolig giftig for kattene våres. Så alle med bil burde gjemme spylevæsken godt og være mer forsiktig når vi fyller på bilen. Om katten får i seg dette er det tegn som kvalme (ofte mye slikking rundt munnen) og oppkast, muskel kramper og de har ikke en stødig gange, ofte drikker de mer og tisser mer.
Viser pus noen tegn til forgiftning ta kontakt med veterinær asap, her gjelder det liv og død så all tid er viktig.
Viktig å huske tilgang til rent vann:
Det er viktig at katter har tilgang til rent vann spesielt på vinteren. Har man utekatt skal den i følge dyrevelferdsloven ha tilgang til husly, mat og vann samt dagelig oppsyn. Det er derfor viktig å tenke på at vann fryser, så har man en utekatt og vanligvis har vannskålen ute må man passe på at dette ikke fryser til is. Det er også viktig at man ikke bruker vannskåler av metall eller stål for slikker pus på skålene når det er frost kan tungen sitte fast.
Vi pratet også på live sendingen om at utekatter som ofte drikker vann ute vil ha behov for å ha rent vann hjemme og at mange opplever at pus ikke da drikker. Her kan vannfontener virkelig hjelpe fordi disse kattene er ofte vant med å drikke rennende vann.
Men uansett om du har utekatt, innekatt eller innekatt med utemuligheter så er vannfontene ofte et fantastisk verktøy for å få pus til å drikke mer vann. Flere kommer til å si at pus bruker ikke vannfontenen sin, men det er mange tilfeller hvor man ikke ser at pus faktisk bruker den, men man ser at mengden urin i dokassa øker.
Bruk gjerne vannfontene og vannskål så har pus et valg.
Jeg legger med noen bilder av vannfontener til katt, vil dere lese mer om de så trykk på bildet
Pelsstell:
Vi tok også opp viktigheten av pelsstell i vinter, spesielt med tanke på langhårede katter. Vi ga mange tips og råd til utstyr man kan bruke for å takle floker og pels som ikke helt ønsket å samarbeide. Det vil bli et ekstremt langt innlegg om vi skal gå igjennom alt så jeg oppsummerer med at ofte har helse og ernæring en stor sammenheng med en vakker pels. Derfor er det å gi et godt fôr tilpasset til akkurat din pus viktig, men føler man at pelsen til pus enda er litt matt og tamt så finnes det kosttilskudd for å hjelpe med dette. Ofte er tilskudd av omega 3 for katt en effektiv supplement. Vi må huske at en fin pels kommer ofte innenfra.
Men over til verktøy for å takle flokete pels så gikk vi igjennom mange produkter, men de beste tipsene for lang pels var disse. Trykk på bildene for å lære mer eller gjerne se live sendingen linke på toppen av siden.
Å sist, men ikke minst James sin favoritt som vi bruker hver dag
Aktivitetsleker og Food Puzzles (matpuslespill)
Food puzzles er en fantastisk måte å stimulere kattene våres på og hjelpe dem å utvikle seg og tenke utenfor boksen. Dette fører ofte til at kattene lærer å takle andre situasjoner bedre. De må jobbe litt mer for maten så det hindrer at de spiser for mye, for fort eller kjedespiser. Samtidig som de får en positiv belønning i form av mat når de jobber for det. Det eneste som er viktig å tenke på er at man begynner med enklere food puzzles og øker vanskelighetsgraden etter din katt og deres nivå.
Jeg har allerede skrevet tre blogginnlegg om food puzzles og viser de vi selv har hjemme så legger med alle linkene under så dere kan se nøyere på disse.
Jeg legger også med linken til smart lekene til Jesperpus shop fordi det er ganske mange kule og nye produkter som dere kan se på.
Måne og James har også fått en utfordring av Jesperpus om å prøve to nye produkter de har fått inn, som jeg legger med bilder av under.
Videoene om hvordan de likte disse produktene vil jeg poste på sosiale media så fort vi får filmet det så følg oss gjerne på Instagram og Facebook for å se hvordan det gikk.
Jeg tror vi da har kommet oss igjennom det meste av oppsummeringen av live sendingen og tatt for oss det mest viktigste å tenke på før vinteren og kulden sniker seg inn på oss. Har dere noen flere tips og råd, eller om dere kommer til å prøve ut noen av våres tips og råd så gjerne del dette med oss på sosiale media slik at vi kan inspirere hverandre og andre til å bedre kattens velferd i Norge.
Comentarios