Kattens øyne og dens funksjon
Kattens øyne har mange funksjoner som ikke mange er klar over. Det er litt forskjellig informasjon ute og går, så jeg skal prøve å gi så korrekt info som jeg kan finne.
Ps. sist uke tok vi for oss kattens poter så om du ønsker å lese mer om det kan du det her:
1. Dybdesynet til katten:
Katten har et utrolig godt syn og grunnen til dette er at de har et synsfelt som dekker mellom 200 til 285 grader (litt forskjellig info på dette). Av disse er 90 til 130 grader det stereoskopiske synet, altså dybdesynet. Dybdesyn skjer når begge øynenes bilder smelter sammen til et bilde i hjernen. På grunn av avstanden mellom øynene smelter disse bildene sammen og gir et synsbilde som har dybde og mulighet til å se verden i den dimensjonen vi gjør, det gir oss mulighet å bedømme avstand. Dette er ekstremt viktig for katten for å måle hvor langt unna et byttedyr befinner seg. En katt som har ett øye har ikke et stereoskopisk syn, men de kan etter hvert utvikle evnen til å bedømme avstander.
2. Langsynt eller nærsynt:
De fleste av oss vet at katten normalt sett har et veldig godt syn, men viste dere at vi mennesker med et normalt syn, kan se et klart bilde av et objekt ved rundt 20-30 meters avstand. Mens katten kan se samme objekt med like stor klarhet 6meter lenger unna. Med andre ord de ser bedre på avstand enn et menneske. Men hva med objekter som er i nærheten av katten? Katter er ikke nærsynt, og kommer ett bytte i nærheten av katten blir bildet av byttet uklart og mindre detaljert. Når byttet nærmer seg katten eller kanskje mer riktig og si når katten nærmer seg byttet og synet begynner å bli uklart kommer de følsomme delene av hud, hår og spesielt værhårene til katten inn. Disse hjelper katten å se i 3D og fange bytte sitt.
3. Innekatter har domestisert seg igjennom tiden, har synet til katten gjort det samme?
Fordi katten via domestisering har blitt mer og mer innekatt kan også synet endret seg. Selv om det ikke er mye, kan man ofte se at innekatter er mer nærsynt enn en katt som er mye ute. Dette er selvfølgelig litt individuelt og rase basert. Dette er noe nyere forsking har tatt fram, så før det blir mer dokumentert er dette noe som er et interessant tema å tenke litt på. Kanskje du merker dette på dine katter om du har både innekatter og utekatter?
4. Kan katten se i farger?
Når det kommer til farger skulle man tro, ut i fra alle farger man finner på katteleker og katteutstyr at fargespektre deres er stort. Men ut i fra myter om emnet kan ikke katten se farger?!. Men her kommer det masse bevis som motsier at katter er fargeblinde. Katten har to forskjellige fotoreseptorer i retina (det er noen bevis for at det kanskje finnes tre). Katter kan vist derfor se blått og grønt men det er ikke funnet noen fotoreseptorer som registrere fargen rød. Derfor er katten mer lik i synet som en person som er fargeblind.
5. Hvordan ser katter i mørket?
Så da vet vi at katter ser noe farger. Men hva med å se i mørket?
De er jo egentlig fra naturens side mer nattdyr og har via domestisering lært seg mer og mer til å tilpasse seg vår døgnrytme. Folk tenker ofte at katter ser i all slags mørke, sett dem i et mørkt rom uten lys og de vil se det som er rundt seg. Men igjen, dette er feil. Ja katter ser bedre i mørket enn oss, men katter trenger fremdeles lys for å se. Katter trenger rundt 15% av det lyset som et menneske trenger for å se. Men også fordi katten kan se en viss mengde med UV-lys, hjelper det også katten å se i svakt lys.
6. Kan man se på utseende av større kattedyr om de er nattaktive eller dagaktive?
Noe som er litt morsomt å vite når det kommer til de fleste ville katteartene er at man lett kan se om de er nattaktive eller dagaktive. For eksempel en gepard (Acinonyx jubatus) er aktiv om dagen, dette kan man se på disse sorte markeringene fra øynene og ned ved nesa eller som de blir kalt i Afrika gepardenes tårer (det er en gammel historie bak dette, jeg en dag kan fortelle). Disse fungerer ganske likt som solbriller for oss, de mørke feltene absorberer lyset fra solen som hjelper dem å se bedre på dagen og kan derfor lettere jakte og oppdage farer. Men ser man på for eksempel Leoparder (Panthera pardus) kan man se at de har hvite markeringer rett under øynene. Disse hvite områdene reflekterer lyset fra månen eller andre lyskilder og hjelper dem til å se bedre på natten. Domestiserte katter har dessverre ikke så tydelige tegn på dette veldig mye grunnet kunstig seleksjon via avl, gener og selvfølgelig evolusjon.
7. Kattens øyenfarger:
Viste dere at alle kattunger er født med blå øyne? Når de er rundt 6.uker gamle begynner de å utvikle den fargen de vil ha i voksen alder. Kattens øyenfarger kan variere veldig, de fleste villkatter og huskatter har en mer hasselnøtt farge på øynene, mens rasekatter er ofte avlet på spesielle øyefarger slik at man kan få ganske mange forskjellige nyanser på øynene.
8. Kattens pupiller:
Kattens pupiller er et fascinerende fenomen, måten de får de smale pupillene det ene sekundet og det andre er øynene så mørke av en utvidet pupillen at øyet ser helt sort ut. Men hvorfor gjør de det? Akkurat som hos oss mennesker, hunder og andre arter så er irisen kontrollert av hjernen vår, noe som gjør at pupillene vil trekke seg sammen når det er sterkt lys slik at de kan kontrollere hvor mye lys de slipper inn, er lyset dim så utvider pupillene seg slik at mer lys slippes og de kan se bedre.
9. Kan man lese kattens humør ut i fra øynene?
Ja det kan man, kattens pupiller vil reagere på emosjonelle situasjoner. Jeg legger med en link til en artikkel: Reading the eyes of your cat. Denne tar for seg mange av kattens emosjoner og hvordan de viser dette med øynene, men husk at katten er et komplisert dyr og mange tegn har ulike betydninger, så er viktig å se på hva som skjer rundt i miljøet katten er i, hvilken situasjon og ikke minst resten av kroppsspråket til pus.
10. Hvorfor lyser kattens øyne i mørket?
Visste dere at katter har et spesielt belegg inne i øyet som heter tapetum lucidum. Dette gjør at kattens øyne lyser i mørket når et lys treffer de. Om du har tatt med en lykt ut i skogen på natta, så kan man ofte se lysende øyner i mellom buskene. Dette er fordi lyset ikke blir absorbert på samme måte som hos oss, men treffer tapetum lucidum og lyset blir reflektert tilbake til oss. Det finnes mange arter i dyreriket som har denne egenskapen. Men noe som er litt morsomt å vite er at forskjellige raser av katter kan ha forskjellige farger på de lysende øynene sine. Fleste katter vil reflektere en sterk grønnfarget, mens for eksempel Siamesere har en mer gul glød som reflekterer tilbake. Denne variasjonen kommer av mengden zink eller riboflavin (som er et fancy ord for B vitaminer) som er i pigmentcellene som er i tapetum lucidum.
11. Det tredje øyelokket:
Så over til noe som er litt spesielt for katten. De har et tredje øyelokk. Men hva skal man med et tredje øyelokk? Dette øyelokket ligger mellom det vanlige øyelokket og hornhinnen til katten. Noe som gir en ekstra beskyttelse for øyet. Dette tredje lokket har også en kjertel som produserer ekstra tårer. Det er ikke normalt for katten å vise sitt tredje øyelokk, men når den sover kan man noen ganger se den. Men er katten våken og du kan se dette øyelokket er det tegn på sykdom eller parasitter og du må ta katten med til dyrlegen.
12: Kattens alder og sykdom kan påvirkning på synet:
Katter kan også få dårligere syn med alder, men også utvikle dårligere syn via sykdom og infeksjoner. Det jeg kunne finne av de 4 mest vanlige årsakene til nedsatt syn hos katten er. 1. Inflammasjoner som ofte kommer av infeksjoner. 2. Høyt blodtrykk og høy metabolisme. 3. Grå stær, ofte i forbindelse med diabetes hos katt. 4. Og selvfølgelig store skader på øyet.
Disse årsakene er ofte sykdom og infeksjoner som ikke er lett å oppdage før ting blir alvorlig. Vi som eiere er derfor ansvarlige for å sjekke øynene for skader og be veterinær om en sjekk av øynene når katten er på kontroll. Dette er for at man kanskje kan oppdage en sykdom eller skade før det blir for alvorlig.
13: Du kan fortelle katten din hvor glad du er i den ved å bruke dine øyne:
Å husk, katten sier jeg er glad i deg ved å gi deg en sakte blunk av øynene. Noe den ville ha satt pris på at du hadde gjort tilbake. Jeg legger med en link så du kan si jeg er glad i deg til pusen din. I disse korona tider er det viktig å fortelle de man er glad i, hvor spesielle de er for deg (kremt, kremt da menes det kattene dine)
Husk å følg oss på sosiale media for å holder dere oppdatert om nye innlegg og morsomt ting som kommer i fremtiden. Jeg kommer til å legge ut litt quiz osv på vår Instagram og Facebook siden vår om dere ønsker å følge oss kan du gjøre det her: Instagram og Facebook.
Har du bilder av din katt sine vakre øyne så tag oss gjerne på instagram med @catoffice.no
Mye bra og viktig informasjon her, men savner mer konkret om hva en bør passe og tenke på når katten blir gammel, gjerne fra 14 år.