top of page
Forfatterens bildeCat Office

12 Fakta om kattens ører og hva den hører


Vi vet at katter har en ekstrem god hørsel og kan høre mer enn vi kan. I dag skal vi derfor fortsette blogg serien som tar for seg kattens ører og hva den hører.


Hittil har vi tatt for oss en del kattefakta i de siste innleggene våres og har du gått glipp av disse kan du trykke på linkene under for å gå direkte til innleggene og lese de om dere ønsker å lære enda mer.

Men i dag skal vi gå litt videre i denne kattefakta serien og se nærmere på kattens ører. Vi ønsker også å se bilder av deres katter så følg oss på Instagram og tag oss i bildene deres med @catoffice.no

1. Kattunger og hørsel

Kattunger er født døve, det tar i gjennomsnittet 5 dager før øregangene åpner seg slik at kattungene da gradvis begynner utvikle hørselssansene. Men dette kan variere mellom rase til rase. Men det kan også være individuelt innen et kull også.


2. Hørselen sin viktighet

Kattens ører er på samme linje med berøring, syn og lukt, en ekstremt viktig del av kattens superevne (Selv om de noen ganger later som de ikke hører oss). Som både bytte dyr og predator er dette en viktig egenskap for å overleve.


3. Katten som predator

Av karnivorene er katten en av de med best hørsel. Katten har fått denne egenskapen så de kan høre bytte sitt som en liten mus piper gjennom veggen eller bakken. Men også fordi katten er både en predator og byttedyr hjelper dette veldig med både jakt og det å høre fienden nærme seg fordi de kan rotere ørene og selekter lyden på et annet nivå enn oss.


4. Ørets struktur

Kattens ører er laget av tre strukturer. Ytre øre, mellomøre og indre øre. Akkurat som de fleste andre pattedyrene. Det ytre øret består av noe som blir kalt pinna, dette er den trekant delen vi ofte kaller selve øret. Pinna sin oppgave er å fange lydbølger og sende de ned i øregangen til mellomøret. Kattens ytre øre er veldig mobile og fordi katten har god kontroll over sine 32 muskler som befinner seg i øret og kan den bevege hvert øre hver for seg. Noe som gjør at de lettere kan lokalisere lyden de hører og øke sensitiviteten for denne lyden opp til 15-20%.

Mellomøret er der trommehinnen og noen små bein som heter ossikler ligger. Disse vibrerer når lydbølgene treffer dem og overfører disse vibrasjonene til det indre øret hvor vibrasjonene føres videre via det sensoriske systemet, slik at elektriske signaler blir sendt via nervesystemet til hjernen for behandling. Det indre øret bidrar også med en følelse av balanse og orientering. Derfor kan balansen bli påvirket om katten har en indre øre infeksjon.


5. Hvor godt hører katten?

Katten har en ekstrem god hørsel og kan høre ultralyd helt opptil 50-60Khz. Katten kan derfor høre lavere og høyere frekvenser enn oss og for eksempel hund. Katten har den beste hørselen av kjøttetere som vi vet om og de kan høre musenes små pip i veggen som vi aldri ville ha hørt selv om vi lytter så godt vi kan.


Fordi katten er så var på lyder er det ofte mange katter som sliter med lyd fobier spesielt ved plutselige høye lyder som kan dukke opp slik som fyrverkeri på nyttårsaften. For at kattene skal takle dette bedre kan man trene på desensitivisering av visse lyder som vi vet kattene våres reagerer negativt på. Jeg linker derfor et blogginnlegg jeg laget for å trene til nyttårsaften under og litt informasjon om hvordan man skal gå frem med dette for å hjelpe katten så den ikke blir så redd og kanskje i fremtiden ikke bry seg om disse lydene i det hele tatt.


Har du en katt som er redd fyrverkeri så begynn treningen alt nå, slik at når dette året er over og rakettene blir skutt opp så takler den det bedre. Dette er en lang prosess derfor er det lurt å øve en del fremover.



6. Ørene er selvrensende

Kattens ørekanaler har en selvrensende mekanisme, derfor trenger vi ikke å gjøre dette for dem. Ser man tegn til ørevoks eller andre øreproblemer så ta kontakt med veterinær å få hjelp med dette. Aldri prøv å rens kattens ører uten å få opplæring av en veterinær. Dette er fordi katten er super sensitive og man kan gjøre større skader enn godt om man ikke vet akkurat hva man gjør.



7. Hvite katter og døvhet

Hvorfor er det slik at hvite katter med blå øyne ofte er født døve? Jo det skal jeg fortelle deg. Dette har med genetikk å gjøre. Genet som produserer hvitt hår og hud gjør dette ved å undertrykke pigmentceller. Dette inkluderer også cellene som sitter i vevet i det indre øret til katten. Hvis disse cellene ikke fungerer vil vevet degenerere (brytes ned) og de sensoriske cellene som involverer hørsel vil dø. Dette fører til at katten blir døv. Dette er en av grunnene til at hvite katter med blå øyne ikke burde avles videre på, fordi det da avles på et handikap. Selv om hvite katter med blå øyne er fantastisk søte, så må dyrets helse og velferd kommer før vårt ønske om å få slike søte kattunger.


8. Ørets temperatur

Jeg leste også at kattens ører kan via temperatur fortelle oss om katten er stresset. Når katter reagerer på frykt og stress øker adrenalinet og andre fysiologiske endringer som fører til energigenerering i kattekroppen. Denne energien frigis som varme og vil derfor øke kattens kroppstemperatur i flere områder. I følge forskere har de funnet ut at man kan kjenne på kattens høyre øre (ikke venstre) som er relatert til nivået av bestemte hormoner som frigjøres som følge av stress. Derfor kan et varmt høyre øre være en indikator på psykisk stress. Jeg har ikke lest forsknings artikler på dette og ikke noe jeg kan bekrefte med artikler osv. Så neste gang dere er hos dyrlegen kan dere jo prøve å kjenne på ørene til pus om det er forskjell på temperaturen på ørene.


9. Hvordan bruker katten ørene sine til å kommunisere med andre?

Katter bruker mye ørene sine i kommunikasjon med andre katter, men også med andre arter. Ørenes posisjon sier mye om sinnstemninger til din pus og det å bruke disse signalene sammen med signaler som øyne, munn, hale, pels osv kan man ofte lese hva katten vil gjøre og hva slags humør den befinner seg i. I bildene jeg har lånt under (trykk på bildene for mer informasjon) så ser du forskjellige øre posisjoner som katter ofte bruker. Det er selvfølgelig individuelle forskjeller hos katter også, men dette er en god mal man kan bruke for å lese sine egen katter.


Bildet som vises under tar for seg ansiktsuttrykk som katten kan vise spesielt når den møter noe nytt og skummelt. Den viser offensive- og defensive signaler. Med andre ord den kan bli redd og prøve å trekke seg unna, eller gå i forsvar mot det som er skummelt.

10. Villkatter og deres ører

Mange villkatter slik som servaler har hvite partier bak på ørene sine, slik at når de befinner seg i høyt gress kan predatorene som ser disse flekkene tro det er øyer og at individet de jakter på er kjempe store og klar til å angripe dem og ikke omvendt. Karakaler der i mot har ikke disse hvite partiene, men ørene har lange tufter på ørene slik at de kan blende seg mer inn i gresset som svaier i vinden, men de hjelper også karakalen som signal tårn slik at de hører enda bedre når noen kommer.


I bildet under som ble tatt på en gå tur med en gruppe servaler og karakaler så kan du se forskjellen på ørene deres.


11. Domestisering av katten

Katten har igjennom tiden blitt domestiser, det vil si at de finner måter å tilpasse seg livet med mennesker. Ofte når dyr går igjennom domestisering vil endringer i utseende ofte skje, og hos mange arter er ørene et tegn på domestisering. Men katten er en av de få artene som ikke har kjempe store endringer i ørets struktur gjennom tiden (med unntak av få rasekatter) noe som gjør at de skiller seg ut.


Jeg vil derfor ta med en liten video som jeg syntes er veldig fin, men fordi linken ikke vil gå inn som en video i dag så trykk på bildet under og se videoen på YouTube. Det forklarer domestiseringen av hund og hvordan utviklingen har skjedd litt mer i dybden. Her kan man se at kattens ører er de eneste som ikke har forandret seg så mye og hvorfor. Selv om den ikke er laget om katt er det en kjempe bra film å se for å forstå domestisering av husdyr.






12. Scottish fold katten

Vi alle har hørt om og sett finn.no katten og mange har nok også hørt diskusjonene om hvorfor mange er i mot at de bruker denne rasen i reklame på sine sider. Derfor må jeg ta med Scottish Fold når vi prater om kattens ører fordi dette er en rase som jeg føler må være med i dette innlegget for å lære dere om hvorfor dette er så omdiskutert.


Scottish Fold er en rase som er kjent for sine bøyde ører og søte ugle utseende. Men disse kattene har folde ører pga en mutasjon i sitt DNA som videre blir avlet på. Men disse folde ørene har en sammenheng mellom bein og brusk sykdommen osteochondrodysplasia som gjør at katten har masse problemer og smerter igjennom sitt liv. Før så trodde man at det bare var de som var homozygot for dette genet som fikk utslaget, det vil si at de er bærere av to dominante alleler for bøyde ører, men i senere tid viser deg seg at de som er heterozygote altså bare har et allel for bøyde ører også har store ubehag og smerter igjennom sitt liv, men fordi katten er et byttedyr så viser de ikke smerter før de blir ekstremt store. Men så lenge de har folde ører vil de har store smerter pga ochondrodysplasia som følger med genet.


Derfor håper jeg at du i dag kan gå fra dette innlegget å vite at det å kjøpe en Scottish Fold vil du ikke bare få en søt og vennlig katt, men du vil få en katt med store smerter hele sitt liv, selv om du kanskje ikke ser det så vet man at de har det. Du vil også støtte uetisk avl som står i strid med dyrevelferdsloven §25. Etter alt vi har tatt opp med ører i dag så kan man lett si at ørene til katten er ekstremt viktig for naturlig atferd, så du er med på å få en katt som er hindret til å utføre naturlig atferd på veldig mange nivåer. Så tenk dere godt om når det kommer til denne rasen om det faktisk er verdt det eller om det er egoismen våres som ønsker en søt katt med folde ører.


Les mer ved å trykke på bildet under eller les forskning på genetikken ved å trykke her: forsknings artikkel Scottish Fold katt




5 996 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page