top of page
Forfatterens bildeCat Office

10 råd du som katteeier burde tenke på når det kommer til veterinær besøk!

Hei alle våre fantastiske lesere.

Jeg vet det er lenge siden sist jeg skrev et innlegg for dere. Jeg har fått meg en ny deltids jobb samtidig som jeg og Aina fra Jesperpus driver å lager fantastiske kattekurs til dere og åpner en bedrift som heter Katterådet. Jeg har også nettopp blitt styremedlem i Norsk Huskattforening og i tillegg fikk jeg en sikkelig influensa og var sengeliggende i to uker. Derfor har tiden ikke helt strukket til for å skrive blogg, men håper jeg kan endre på dette når første kattekursene er ferdige og klare til å dele med dere.


Om dere ønsker å være de første som får tilgang til kattekursene så meld dere gjerne på nyhetsbrevene våres her: www.katteradet.no

Dere kan også følge oss på sosiale media


Ønsker dere å følge Norsk Huskattforening så er linken til dette her



Ikke alle veterinærer er dårlige


I det siste har det vært veldig mye negativitet mot veterinærer på sosiale media og på kattesider og jeg ønsker å skrive litt om dette for å sette et nytt perspektiv på ting.


For det første finnes det mange gode veterinærer der ute som elsker dyr og gjør alt de kan for å hjelpe dyrene de får inn på sin klinikk. Men akkurat som alle andre er de bare mennesker og ikke guder, så dessverre så er det ikke alltid opp til dem hvem som får leve eller ikke veldig ofte. Samtidig som medisinstudier ikke er sort/hvitt så er det hellerI ikke lett å vite alt som skjer og spesielt ikke når kattene våres ikke kan fortelle hvor de har vondt eller hvor vondt det gjør. Og som et byttedyr skjuler de ofte smertene veldig lenge før vi eiere ser at noe er galt. Dette gjør det også vanskeligere for veterinærer og hjelpe dyret når sykdommer har utviklet seg over lenger tid. Derfor er det utrolig viktig med helsesjekk for å oppdage ting så tydelig som mulig.


Finnes det dårlige veterinærer? Selvfølgelig gjør det det, men tror det er viktig at vi ikke drar alle under en kam. Jeg føler virkelig med dere som har opplevd dårlige veterinærer og situasjoner som burde ha vært unngått.


Men noe som mange ikke vet er at veterinærer har den høyeste selvmordsraten i verden. Dette er fordi de ser dyr som lider hele tiden, de må ta vanskelige beslutninger og ikke bare ta hensyn til dyret, men til oss eiere også. Dette er ikke lett. Ikke bare ser de dyr som ikke har det bra og lider på grunn av sykdom, skader og hjemløshet osv men de ser også smertene dette påfører mange eiere også.


De ser også menneskelig svikt fra eiere. De får beskjed om å avlive friske dyr fordi eiere ikke tar ansvaret. Men dette er ting ikke alle tenker på.


Veterinærene har faktisk utdannet seg for å hjelpe dyr, noe som ikke er en lett utdannelse i seg selv, og samtidig brenner de for å gjøre en endring for dyrene. De opplever derfor ikke bare valper og kattunge sjekker og hyggelige historier om dyr som har overlevd pga dem. Men de sitter også med de negative opplevelsene og følelsene det er å ikke kunne klare å redde et dyr. De opplever mye grusomt som for en dyreelsker tar veldig på sjelen deres og jeg vet med meg selv at jeg ikke hadde taklet det ansvaret og vekten på mine skuldre og at et liv er i mine hender. Jeg hadde heller ikke klart å se flere dyr lide så ofte som mange av disse menneskene gjør. Hadde du klart dette hverdag over flere år uten å bli påvirket negativt?


Men i det siste så viser sosiale media bare det dårlige veterinærene gjør og feilene de har gjort. Men hva med alle de faktisk har hjulpet og det fantastiske de gjør? Det blir ofte glemt oppi alt.




10 Ting du som katteeier bør vite når dere er hos veterinær


Så for å hjelpe dere som eiere så skriver jeg denne bloggen fordi det er så mye som vi katteeiere kan gjøre selv for å utelukke de veterinærene som ikke er bra og det er mange rettigheter vi eiere har som ikke mange vet om. Jeg vil at du som katteeier skal vite litt om hva du kan gjøre for din katt når du er hos veterinær, vise litt hva jeg gjør og hva du kan gjøre om du står i situasjoner du ikke føler veterinær gjør en god jobb.




1. Du som katteeier har rettigheter til å se journalen, bilder, test resultater og alt som blir gjort og skrevet om din katt. Dette kan klinikken sende til deg på mail eller skrive det ut for deg. De kan også sende dette til andre klinikker om du vil ha en annen veterinær sin mening. Du kan dele dette med andre veterinærer eller atferdskonsulenter slik at du kan få andre sine meninger og at spesialister kan vite så mye som mulig om din situasjon for å kunne gjøre en bedre jobb for ditt dyr.


2. Still spørsmål og gjør gjerne dine egne undersøkelser som du diskuterer med din veterinær. Desto mer du graver og spør, viser veterinær at du er engasjert og du oppdaterer deg, samt setter deres kunnskap i sving og tester de litt ut. Har man en dårlig veterinær som ikke kan svare på spørsmål eller ikke vil oppdatere seg for å gi deg svar. Så er det kanskje lurt å vurdere å få en annens veterinærs synspunkt.

Jeg er den katteeieren som sjekker opp alt og har mange spørsmål som jeg diskuterer med mine veterinærer. Jeg er kanskje sett på en vanskelig katteeier for mange andre veterinærer, men mine veterinærer vet at jeg elsker kattene mine og jeg vil lære om hva som skjer med de og det er noe jeg merker de respekterer. Mine veterinærer setter ofte av ekstra tid på konsultasjonen for meg og mine spørsmål. Som for eksempel da Måne hadde trukket tenner, tatt røntgen eller andre ting får jeg et hefte med alle prøvene, bildene og veterinær går igjennom og forteller hva som har blitt gjort og hva vi må gjøre videre. Dette er noe du som eier har rett til å vite så forlang at de forklarer hva som har blitt gjort og hva som må gjøres fremover, gjerne også spør om å få det skriftlig for man er ofte i krise situasjoner og så stresset at man glemmer informasjon man får muntlig.


Det kan også hjelpe å lage en liste på forhånd med spørsmål du lurer på eller tenker på så man ikke glemmer noe.





3. Kattesider på facebook er et fantastisk verktøy til å finne informasjon som du kan diskutere med din veterinær. Men når det kommer til spørsmål om sykdom og skader må man ta kontakt med veterinær og er det atferdsrelaterte problemer er det lurt å ta kontakt med en atferdskonsulent. Det er ingen som kan sette en diagnose over sosiale media, men bruk verktøyet til å få informasjon og spørsmål du kan bruke når du ser spesialistene. Men alltid dobbelt sjekk alle svar man får over nett på sikre og trygge sider for det er mange feile råd som kan gjøre ting verre om man ikke kan hva man prater om. Husk også at i vår tid har vi videokonsultasjons muligheter og mange klinikker har også begynt med dette nå i korona tider. Men ellers har man alltid Firstvet som man kan booke time hos om man er bekymret for at noe er galt. Dette er mye sikrere enn råd fra fremmede på facebook.


4. Om du har flyttet eller nettopp fått deg en katt og søker etter ny klinikker så hør med folk om deres opplevelser og hvilken klinikker folk kan anbefale. Gjerne også veterinærer folk anbefaler i ditt område.



5. Det finnes klinikker som har tatt kurs og fått godkjent til å være kattevenlige klinikker. Disse klinikkene har lagt til rette at kattene kan sitte på egne sider eller rom så de ikke blir redd hunder som kan være på klinikken. De har egne tiltak for at kattene skal bli minst mulig stresset under besøket og har ofte lært god håndtering av katter spesielt. Da vet du i hvertfall at du ikke får en veterinær som ikke kan håndtere og ikke har god erfaring på katt. Det finnes to godkjenninger som er verdt og høre om din klinikk har og det er. Fear free godkjent klinikker og cat friendly klinikker via internasjonal cat care. Men det finnes sikkert andre godkjenninger også, men de som har disse godkjenningene viser det ofte på venterommet ellers kan man spørre klinikken om å se godkjenningene de har.


6. Jeg personlig ser også etter hvordan forholdet mellom kattene mine og veterinærene er. Klarer ikke veterinær å håndtere kattene min, eller at kattene mine viser at de ikke liker personen så bytter jeg veterinær. Man kan selvfølgelig ikke regne med at katten er overglad for å se veterinær eller være på en klinikk spesielt om de har negative erfaringer fra tidligere eller at man har en feral eller husløs katt som ikke er lett å håndtere. Men om katten din viser mer stress, aggresjon eller ubehag enn den ville ha gjort i et slik setting og miljø fordi forholdet mellom veterinær og katten ikke er der, så har man lov å be om en annen veterinær til man finner en match som både du og katten din kan godta.




7. Kommer du i en situasjon hvor du føler du og dyret ditt har blitt behandlet av en veterinær som ikke kan jobben sin eller ble feil behandlet så send klinikken en klage på mail hvor du forklarer din side av opplevelsen og gjerne om mulig gi synspunktet fra en annen veterinær som du har fått bekreftet at veterinær har gjort feil. Ved store svikt kan man også gi beskjed til mattilsynet. Men om mulig få en annen veterinærs mening før man skriker ulv og setter en god veterinær i dårlig lys fordi man ikke selv er veterinær og vet hvordan ting fungerer. For det kan være en forklaring på hvorfor det ble gjort på denne måten og når man står i en uheldig situasjon hvor dyret vårt ikke har det bra er det ofte at følelsene tar overhånd og skygger over hva som var riktig valg. På denne måten kan vi kanskje få vekk noen av disse veterinærene som ikke er bra uten å henge ut de gode. Samtidig som man får ikke gjort en endring ved å fortelle folk at veterinærer er dårlige uten å si i fra til de det gjelder.


8. Følg magefølelsen din når det kommer til ditt dyr. Føler du at det er noe galt så krev at de tar flere prøver og tester. Du har rett til dette for du betaler også for det. Jeg tar alltid blodprøver når Måne har tanntrekk og jeg sender inn urinprøver av James for å være sikker på at ting er greit selv om veterinær kanskje tenker det er unødvendig ut i fra symptomene, men dette er for at jeg skal vite at skjer det noe så har jeg faktisk sjekket alt som er naturlig å sjekke. Samt at jeg kan for eksempel med blodprøver oppdage avvik som jeg ellers ikke ville ha sett. Dette gjør jeg for meg selv og jeg er villig til å betale for å roe mitt kattemamma hjertet.


9. Om du får beskjed at katten din må ligge under overvåking er det noen få ting jeg alltid ville ha sjekket ut og spurt om. For jeg har lest mange som har klaget over at katten deres har vært over natta og klinikken er stengt uten personer tilstede. Derfor er det viktig å spørre:


  • Er det en veterinær tilstede om noe skal skje?

  • Hvor ofte får den besøk i løpet av natten og vil bli sjekket av en dyrepleier?

  • Er klinikken nattåpent? Hvis ikke spør om telefon nummeret du kan nå de som pleier din katt.

  • Ring for å sjekke at katten din har det bra i løpet av natta, de burde være våken på nattevakta.

  • Er det ingen på klinikken, så be enten om å bli overført til et sted som er nattåpent med veterinær. Eller ved mindre alvorlige tilfeller få opplæring i hvordan du på best mulig kan passe på katten selv hjemme og dra inn når klinikken åpner. Her er det viktig å få telefon til noen som kan hjelpe dere i løpet av natta om noe oppstår.

  • Men aldri la katten ligge over på et sted uten tilsyn, da er vitsen med overvåking helt borte og alt kan skje.



10. Du må også som eier tenke over at helsen til pus er ikke det eneste som blir vurdert når pus er hos veterinær. Ofte kan en frisk pus ha en dårlig dyrevelferd og ikke et godt liv. Akkurat som oss mennesker er mental helse like viktig som fysisk helse. Det samme gjelder kattene. Så står du i en situasjon hvor atferd og det psykiske er et problem og eneste måten veterinær kan hjelpe er avliving, men du er uenig i dette, så ta kontakt med en atferdskonsulent for katt slik at du vet at du har prøvd alt for at katten din skal ha det bra og vil atferdskonsulenten og veterinær anbefale avliving så vet du at alt er prøvd. For vi må huske at veterinærer har veldig liten opplæring i katteatferd, mens atferdskonsulenter for katt har hatt en hel utdanning på dette (husk å sjekk at atferdskunsulenten har en utdanning og ikke bare kaller seg dette, det er store forskjeller her, men fordi det ikke er en beskyttet tittel kan alle kalle seg dette).



Jeg håper dette kan gi litt innsikt og gi dere litt verktøy å ta med dere når dere er hos veterinær med katten din. Du har flere rettigheter enn du er klar over og det er mange som ikke vet om dette. Det samme gjelder når det kommer til atferdsrelaterte problemer og psykisk helse, for det er ikke mange som vet at det finnes atferdskonsulenter for katt i Norge.


Jeg er selv utdannet atferdskonsulent og tar konsultasjoner, så trenger dere hjelp med atferdsproblemer så ta kontakt så setter vi opp en time for å vurdere situasjonen og hvordan vi kan bedre situasjonen deres. For vi som jobber med katter og andre dyr, ønsker både jeg og de fleste veterinærer at dere skal lykkes og at kattene deres skal ha det bra.



Trenger dere hjelp med atferdsproblemer kan dere ta kontakt med meg her: Book time eller send meg en mail på kontakt@catoffice.no for en uforpliktet samtale og hva jeg kan tilby akkurat dere.


Jeg vil også tilslutt takke mine fantastiske veterinærer på Evidensia Lørenskog som jeg virkelig ikke vet hvordan jeg hadde klart meg uten. De setter kattene mine først og når James fikk akutt urinstopp tok de meg inn på haste time og sendte meg videre til dyresyehuset så han kunne få riktig hjelp. De ringte til og med dyresyehuset for å høre hvordan det gikk med han før de dro hjem noe som virkelig rørte hjertet mitt. Når Måne er inne på tannsjekk og tanntrekk på grunn av TR, så lar de meg alltid være med henne til hun sovner og de gir meg full oppdatering av hva de har gjort og til og med sendt med bilder av hvordan ting ser ut. Jeg er så takknemlig for at jeg har så dyktige veterinærer som i tillegg klarer å takle en katteeier som spør og skal vite ting i detaljer og for å være ærlig kan være litt hysterisk når kattene ikke har det bra. Dette er så viktig for meg som katteeier for uansett hvor mye kunnskap jeg selv har om katt så klarer man ikke å tenke klart når det er ditt dyr som ikke er frisk og vi trenger dyktige veterinærer som kan hjelpe oss å gjøre de friske igjen.


 

Linker til tema selvmord hos veterinærer:





https://www.facebook.com/vetnett/posts/1042435975925063/


1 511 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page